В балканското село Ичера организират творчески работилници по килимарство, съобщи

...
В балканското село Ичера организират творчески работилници по килимарство, съобщи
Коментари Харесай

Творчески работилници по килимарство в Ичера

В балканското село Ичера провеждат креативен работилници по килимарство, заяви за Българска телеграфна агенция Дора Куршумова от неправителствената организация " Обществен дарителски фонд " - Сливен. Фондът е подкрепил хрумвания на хора от Сливенско, взели участие в състезанието " Осъзнай своята мощ ", за финансиране на начинания, които способстват за активизиране на ресурсите на локалните общности в интерес на хората.
Проектът на дамите от с. Ичера се назовава " Местните занаяти - културно завещание и бъдеще " и задачата му е да се възроди и разпространява килимарството като неповторимо тъкачно изкуство, което да способства за локалното обществено и икономическото развиване. Местните килимарки, запазили традициите и технологията на произвеждане на килими, са съвсем на изгубване, по тази причина е значимо да продължат да практикуват своя поминък и да го предават на поколенията. Днес в селото има две дами професионални килимарки, които не престават да тъкат, и три в пенсионна възраст, които имат предпочитание да предадат своите занаятчийски умения на младите генерации, сподели още Дора Куршумова.
Чрез основаване на креативен работилници към читалището на селото предизвикат и предизвикват интереса на младежите към локалните обичаи и изкуство.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР