Японскто студио Гибли получи почетна Златна палма на кинофестивала в

...
Японскто студио Гибли получи почетна Златна палма на кинофестивала в
Коментари Харесай

Студио Гибли получи почетна Златна палма на кинофестивала в Кан

Японскто студио " Гибли " получи почетна " Златна палма " на кинофестивала в Кан, заяви Агенция Франс Прес.

" Гибли " е учредено през 1985 година от режисьора Хаяо Миядзаки, който е повторен притежател на " Оскар ".

Почетната " Златна палма " беше връчена на сина на Хаяо Миядзаки - Горо Миядзаки, който също е рижисьор в студиото.

Това е първият случай, в който студио получава приз от сходен сан. Обичайно почетни награди се връчват на артисти и режисьори. Настоящото издание на фестивала в Кан отличи Мерил Стрийп и Джордж Лукас.

Бих желал да благодаря на всички наши почитатели по целия свят, сподели очевидно разчувстваният Горо Миадзаки на церемонията. По думите му оценката е самопризнание за четиридесет години работа. Видеозапис, прожектиран в залата, сподели Хаяо Миядзаки, който се майтапи с решението на сина си да одобри премията в Кан. Миядзаки благодари на уредниците на фестивала.

На церемонията по награждаването бяха прожектирани четири късометражни нередактирани кино лентата, измежду които и минипродължение на " Моят комшия Тоторо " - продукции на студио " Гибли ". Три от филмите в никакъв случай не са били показвани отвън Япония.

Хаяо Миядазки е на 83 годинии е измежду майсторите на японската анимация. Филмът му " Отнесена от духовете " е отличен с премия " Оскар ". Творчеството на Миядзаки е фокусирано върху универсални тематики като връзката сред хората и природата, екологията, машините. Режисьорът основава смели героини и фантастични персонажи, въодушевени от японския фолклор. Подобен персонаж е Тоторо.

Миядзаки е притежател на голям брой награди. Той разгласи отдръпването си от дейна активност, а след това стана ясно, че се е завърнал към рисуването. Най-новият му филм " Момчето и чаплата " беше отличен с " Оскар " за най-хубав анимационен филм на тазгодишните награди на американската киноакадемия в Лос Анджелис.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР