Самолет от ВВС на САЩ е свалил в четвъртък турски

...
Самолет от ВВС на САЩ е свалил в четвъртък турски
Коментари Харесай

Американски Ф-16 е свалил турски ударен дрон в Сирия

Самолет от Военновъздушни сили на Съединени американски щати е свалил в четвъртък турски ударен дрон, който е оперирал покрай американските войски в Сирия. Инцидентът, който е първия по рода си, бе оповестен от Пентагона, заяви Reuters.

Представител на Министерството на защитата в Анкара разясни, че сваленият дрон не е принадлежал на Въоръжените сили на Турция, само че не разясни чия е собствеността му.

Националната разследваща организация на Турция нанесе удари в Сирия против цели на Работническата партия на Кюрдистан и нейния локален клон в отговор на терористичната офанзива в Анкара от предишния уикенд. При ударите от четвъртък вечер са унищожени 30 цели на кюрдски бойци в Северна Сирия, в това число петролен бунар, склад и убежища, и са " обезвредени “ доста бойци, разясниха от военното ведомство на югоизточната ни съседка.

Говорителят на Пентагона бригаден военачалник Патрик Райдър на собствен ред разясни, че турски дронове са били видяни да нанасят въздушни удари в Хасака, Сирия, в четвъртък сутринта на към един километър от база на американските войски. Няколко часа по-късно турски дрон се е доближил на по-малко от половин километър, заради което е счетен за опасност и свален от аероплан Ф-16, съобщи " Фокус ".

" Нямаме никакви индикации, че Турция съзнателно е атакувала американските сили “, увери Райдър пред кореспонденти.

Хасака е в североизточната част на Сирия и там Силите за национална самозащита (СНС) са " острието на водената от Съединени американски щати коалиция против " Ислямска страна “, акцентира организацията.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин е разговарял по телефона с турския си сътрудник за случая и - по думите на Райдър, полемиката е била " ползотворна “.

Турското министерство на защитата заяви в обществената медийна платформа X, че Яшар Гюлер е уверил Остин, че страната му " е подготвена за взаимна борба със Съединени американски щати против " Ислямска страна “.

" Двамата министри подчертаха смисъла на тясната съгласуваност на американските и турските детайли в дейностите, осъществявани в района “, се прибавя в известието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР