Страните членки (Съветът) на ЕС разшириха санкционната рамка срещу Иран

...
Страните членки (Съветът) на ЕС разшириха санкционната рамка срещу Иран
Коментари Харесай

ЕС санкционира Иран заради подкрепата за хусите, пленили наши моряци

Страните членки (Съветът) на Европейски Съюз разшириха санкционната рамка против Иран поради поддръжката му за съветската експанзия в Украйна и за въоръжени групи в Близкия изток и Червено море.

Режимът в Техеран е осъден и поради поддръжката за йеменските хуси, които от ноември 2023 година държат в плен двама български моряци на борда на кораба „ Галакси лийдър “ в Червено море. Това прецизираха източници от Брюксел в отговор на питане от Клуб Z. Целта е хусите да нямат повече достъп до ирански дронове и ракети.

Съществуващата в този момент рамка бе призната през юли 2023 година Тя бе поради поддръжката на Ислямската република за водената от Кремъл война против Украйна. Тази рамка забраява износа от Европейски Съюз за Иран на съставни елементи, употребявани за сглобяването и производството на дронове. Забранено бе влизането в Съюза и бяха замразени сметките на лица, свързани или подкрепящите програмата на Иран за произвеждане на безпилотни летателни апарати.

Съветът реши през днешния ден възбраната да включва към този момент и ракети. Причина е освен продължаващата иранска поддръжка за съветската експанзия в Украйна, само че и за недържавни въоръжени групировки в Близкия изток и региона на Червено море, както и поради офанзивата с дронове против Израел на 13 април т.г.

Ще бъдат наказвани и лицата и фирмите, доставящи, продаващи или забъркани в прехвърлянето на ирански ракети и дронове. Тези оръжия и летателни апарати са употребявани във войната против Украйна и за подкопаване на мира и сигурността в Близкия изток и Червено море.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР