В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града

...
В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града
Коментари Харесай

18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024

В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен

Единадесетото издание на Международния фестивал за европейско кино „ Златната липа “ още веднъж ще се трансформира в поле за изява на българските създатели. „ Съзнателно разширяваме програмата с български филми, тъй като желаеме да дадем по-широка естрада на надарени млади сътрудници да демонстрират своите филми “, сподели създателят на фестивала Магдалена Ралчева.

Широкото наличие на българското кино проличава още в конкурсната стратегия. За повторно в историята на фестивала с ленти от цяла Европа ще се състезават два български кино лентата . Единият е „ Уроците на Блага “ (2023), който нашумя и с обстоятелството, че попадна в селекцията за чуждоезичен филм на премиите „ Оскар “ и се трансформира във втория български филм след „ 681 – Величието на хана “, прожектиран по кината в Съединени американски щати.

Филмът на Стефан Командарев споделя за пенсионирана учителка, в чиято роля по прелестен метод се превъплъщава Ели Скорчева. Легендарната актриса се е снимала за последно в игрален филм преди цели 30 години и завръщането ѝ на огромния екран е в действителност впечатляващо. Героинята на Ели Скорчева попада в клопката на телефонна машинация, която я слага в непредвидена обстановка.

Вторият български филм от конкурсната стратегия е „ Защото обичам неприятното време “ (2023) на режисьора Яна Лекарска. Една сантиментална история, основана с доста финес и автентичен режисьорски метод, в която се изявява гения на младите артисти Неда Спасова, Владимир Михайлов, Боряна Пунчева, Елени Декидис, както и Веселин Ранков и Иван Бърнев.

В извънконкурсната стратегия феновете на „ Златната липа “ ще гледат два кино лентата на Томислав Христов – игралният „ Добрият водач “ (2022), основан в копродукция с Финландия и Швеция, и документалният „ Последният гларус “, който завоюва премията за писмено кино „ Златен ритон “ (2023).
 „ Добрият водач “  „ Последният гларус “
„ Добрият водач " пресъздава част от премеждията на таксиметров водач, който се пробва да поправи грешките от предишното – икономисва пари от курсове в курорта „ Златни пясъци ", с цел да се върне при брачната половинка и сина си във Финландия. Проблемите и грижите се умножават и в случай че изобщо успее да стигне до другия завършек на Европа… Документалният „ Последният гларус “ споделя за 58-годишен българин - „ гларус " деец, който прекарва времето си с чужденки туристки против възнаграждение в Слънчев бряг. Иван е станал очевидец на големи промени в курорта – в миналото тук са идвали туристи от Източна Германия, Съветския блок и Скандинавия, а в този момент прииждат британци и германци. Иван има дълбоки личностни проблеми и остава в клопката на живота, който води от младежките си години. Режисьорът Иван Владимиров ще показа по време на фестивала кино лентата си „ Чума “ по описа на Йордан Йовков „ През чумавото “.
 „ Чума “ по роман на Йордан Йовков
„ Филмите, отдадени на дадена ера, са все по- огромна необичайност. „ Чума “ събира доста надарен актьорски състав – Свежен Младенов, Велислав Павлов и други артисти “, споделя Магдалена Ралчева.

Друга забавна лента е „ Апостол “ на младия режисьор Петър Русев, който е приключил Европейския кино лицей в Дания. Главният воин в лентата е надарен млад стихотворец, чието семейство изпада в тежка обстановка. Той би трябвало да преодолее куп тествания, с цел да избави фамилията си. Програмата с българско кино на „ Златната липа “ 2024 отделя изключително необятно място на документалното кино.

Фестивалът ще даде късмет на феновете да видят кино лентата на Адела Пеева „ Мълчание с достолепие “ (2020). Лентата споделя за живота и творчеството на известните български кинорежисьори – семейство Ирина Акташева и Христо Писков, за емблематичните им филми и за тези, чиято реализация бе спряна, за критериите, съгласно които по времето на комунизма един филм е бил систематизиран като „ прекомерно рисков “, за механизмите на цензура, за упоритостта и креативното им оцеляване и за мълчанието, заредено с достолепие. Филмът разкрива незнайни елементи от историята на българското кино и взаимоотношенията сред политическия хайлайф и интелигенцията по това време.

Героиня или терористка? Този риторичен въпрос слага документалният филм „ Отмъстителката “ (2023) на режисьора Ралица Димитрова по сюжет на Тони Николов с оператор Пламен Герасимов. Филмът разнищва забавни обстоятелства към трагичната орис на Мара Бунева. Как и за какво една елементарна жена от началото на ХХ век се трансформира в терористка, подготвена да отмъщава за поробеното си родно място?
 " Отмъстителката “
Героиня, невъзмутим палач, вманиачена последователка на македонската идея – толкоз доста избрания за Мара Бунева, които дават откъслечна визия за тази малко позната жена. Филмът ще събере дребното обстоятелства и необятно тиражираните митове за живота ѝ, с цел да ни насочи към размисъл за терзанията на атентаторките и трагичните им ориси.

Документалният филм „ Бригита “ (2024) на режисьора Юрий Дачев ни връща в черно-белите години на Българска национална телевизия и живота на легендата в българската публицистика – емблематичната телевизионна водеща Бригита Чолакова. Сценарият също е на Юрий Дачев, а оператор е Георги Маринов. Пред неговата камера застават хора от екипа на Бригита, с цел да сглобят портрет от мемоари с незабравими мигове и откровения.
 „ Бригита “
Ще забележим и впечатляващия документален филм на Станислав Дончев „ Оглушителна тишина “ (2023), отдаден на Цвети - международна шампионка по художествена гимнастика, която прави опит за самоубийство в деня, в който се допуска, че би трябвало да замине за Олимпиадата през 2016 година Лентата наблюдава пътя на нейното възобновяване и връщането й към живота, както и най-важната й борба, тази да излекува душата си. " Оглушителна тишина " е филм, който ни учи да не съдим хората, решили се на опит за самоубийство, а да ги приемем за едни от нас.

Българската стратегия на „ Златната липа “ 2024 ще сложи специфичен акцент и върху късометражното игрално кино. Режисьорът Марин Рангелов ще показа два свои къси игрални кино лентата. „ Фалстарт “ (2023) е сантиментална комедия с дълготрайност 10 минути, в която юноша се пробва да впечатли красиво момиче с опасен проект, който води до непредвиден и занимателен поврат.

Втората лента на Рангелов „ Червен адмирал “ е 22-минутен трилър тайнственост за насила да проституира момиче, поръчано за нощта на авторитетен мафиот. Режисьорът Мая Виткова-Косева ще показа 27-минутния си филм „ Любима “ (2023). Любима е изоставена от колегата си. Иска да стартира на чисто, само че скръбта ѝ е там, голяма като африкански слон… Начинът да продължи напред, е като върне любовните мемоари, ведно със скръбта, назад на някогашния си.

Детската публика ще бъде очарована от няколко нови късометражни кино лентата. „ Котките нямат корени “ (2024) на режисьора Антоний Христов с работно заглавие е продуциран от Деси Тенекеджиева и BLACK SEA FILM с поддръжката на Национален Фонд „ Култура “, стратегия „ Дебюти “, както и от Община Стара Загора. Заедно с дузина деца в основните функции, в лентата ще забележим и първата носителка на премията „ Златна липа “ за повсеместен принос в киното – Мария Статулова.

Клуб „ Седмото изкуство “ с началник режисьорът Владимир Илиев ще зарадва децата с два нови късометражни кино лентата – „ Градски оазис “ и „ Дневникът “. Клуб „ Седмото изкуство “ с началник Владимир Илиев, старши преподавател по ИТ в Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски “ – гр. Стара Загора, е образуван преди 8 години и дава опция за изява на възпитаници в региона на киното.

Още няколко авторитетни заглавия на български документални филми са включени в програмата на „ Златната липа “ 2024. Фестивалът стартира на 1 юни с гала по откриването му в 17 часа на западния вход на Старозагорската опера.

В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен в залите на операта, районната библиотека и културен център „ Стара Загора “.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР