С претенция за почти половин милион лева собственикът на Еднофамилни

...
С претенция за почти половин милион лева собственикът на Еднофамилни
Коментари Харесай

Половин милион обезщетение искат от Ева Веселинова и Рачков за разследване в „Господари на ефира“

С рекламация за съвсем половин милион лв. притежателят на „ Еднофамилни къщи “ ЕООД Валентин Добрев води каузи против Ева Веселинова и Димитър Рачков.

Причината – следствие в поредност от пет излъчвания в „ Господари на ефира “ по Нова Телевизия, излъчени през 2017 година, първото от които на 14-ти ноември. Софийският градски съд в края на 2019-та е позволил поръчителство на предстоящ иск от сдружението на Добрев против Евгения Веселинова (както е в действителност цялото име на водещата Ева Веселинова – б.р.) за сумата от 5000 лв., представляваща част от общо дължимото обезщетение в размер на 487 000 лв. „ за претърпени вреди от противоправно държание, изразяващо се в обществено оповестяване в ефирен ефир посредством телевизионно предаване Господари на ефира, излъчено на 14.11.2017 година, на оскърбителен изказвания “.

На процедура с обезпечителната заповед се постанова запор върху дяловете на Веселинова от капитала на компанията й „ Ева-Вес “ ЕООД.      По същото време е позволено поръчителство на бъдещи искове от „ Еднофамилни къщи “ срещу Димитър Рачков за възнаграждение на сумата от 5000 лв., отчасти от общо 487 000 лв. „ като обезщетение за породени имуществени вреди от непозволено увреждане, породени с изказване от ответника обществено – предаване на 05.12.2017 година в 23.00 часа и 06.12.2017 година от 17,30 часа, излъчено по Нова Телевизия “. Наложеният запор е върху дяловете, благосъстоятелност на водещия в едноличното му сдружение „ Димитър Рачков “ ЕООД.     Запорите над двете компании – на Рачков и Веселинова, са вписани в Търговския указател и към днешна дата не са вдигнати.

По този мотив потърсихме за коментар Валентин Добрев. „ Това дело, което виждате в Търговския указател, е от компанията, която бе злепоставена съзнателно. Новото дело ще е от мен като физическо лице за неимуществени вреди. Днес подписах исковата молба. Искът към този момент е алегоричен – отчасти 500 лв., а целият иск е за 50 000 лв.. Целта тук не е финансова, а да се разбере, че свободата на словото би трябвало да бъде употребена деликатно и с почитание към закона. Това е единствената цел. В него са включени и продуцентите, с цел да стане ясна техниката, при която се заобикаля отговорността “, уточни той.

По думите му делото против компанията на Веселинова до момента не е тръгнало, тъй като тя не приемала призовките по месторабота  и се укривала към този момент две години, само че счита, че процесът ще се води и без нейно наличие. „ Била е известена, че има дело, само че не желае да се яви и да си получи преписа, с цел да се запознае с него. Фирмата на Ева Веселинова -  „ Ева-Вес “ ЕООД  е оставена без придвижване. Направила си е нова – „ ПР-ЕВА “ ЕООД, с цел да насочи приходите към нея. Когато започнахме делото, проверихме Имотния указател – тя нямаше никаква благосъстоятелност. Преди да се излъчи предаването аз й осигурих доста информация - достоверна, с истински документи, с цел да се убеди, че е подведена за този случай, само че все пак тя направи репортажа по този метод, по който бе излъчен. Причината – към този момент е платила на операторите със свои средства и не може да си разреши да загуби парите. Това провокира проблеми с клиенти и с продажби на нови обекти, с нови планове. Съответно аз си диря правата по правосъден път. Тези дни ще желаяме запор и върху новата й компания по друго дело - отново по отношение на това предаване. Зуека към този момент се отърва от отговорност, само че към момента не съм завършил с него. Ще го изчакам да се върне, тъй като той беше най-активен, само че ме изненада с непредвиденото си „ емигриране ”, съобщи Добрев.

Предаването " Господари на ефира " е външна продукция за Нова Телевизия.

„ Когато аз потеглих да осъждам Нова телевизия, те ми обясниха това. Когато потеглих да осъждам " Господари на ефира ", ми споделиха, че това е продукция, закупена от " Ева-Вес " на Евгения Веселинова. И евентуално в съда тя ще каже, че не е излъчвала нищо. Тоест, те си имат построена система за такива обстановки за прекачване на отговорността. Тъй като те целеустремено унищожиха компанията ми за еднофамилни къщи, сега съм пуснал искане за оповестяването й в неплатежоспособност, тъй като тя към този момент не може да работи.

Обектите ми вървят и сега, тъй като имам разнообразни строителни компании. Едната строи логистични центрове, другата - жилищни здания, третата - бизнес здания, четвъртата - еднофамилни къщи. Имам 24 изпълнени плана. Може би към 300 парцела съм построил –къщи,  апартаменти, хранилища, офиси, магазини. Нямам проблем с никой клиент, с изключение на с този “, изясни Добрев.

Той споделя, че по времето на тези събития въпросната компания строяла по едно и също време 15 къщи. „ Аз й предоставих (на Веселинова – б.р.) телефоните на всички 15 вложителя, с цел да се свърже с тях и да ги попита дали са имали проблем с мен. Тази къща беше единствената, при която самият вложител Тодор Белев е останал неудовлетворен, само че имаше проблеми с плана и аз имам доказателства за това “, твърди строителят.

„ Най-важното за мен е, че макар излъчената акция, съумях да завърша всички 15 къщи, както и огромен логистичен парк във Варна и да ги предам на притежателите без проблеми. За тях това беше доста значимо, тъй като чакаха да спра активност незабавно. Завърших всички планове и се разплатих с всички снабдители. Това в изискванията на такава акция е доста сложна задача, само че през днешния ден ми обезпечава добър нощен сън “, споделя Добрев.

Той разясни, че сдружението му е изгубило делото против Тодор Белев и Анатолия Павлова на три инстанции и е наказано да заплати разноските на обща стойност 7 704 лева „ Делото беше изгубено заради това, че не са направени в точния момент нужните публични протоколи. Отношенията бяха на ангажименти и доверие и сдружението не заведе превантивно дело за прекъсване на градежа, заради нередовна документи. Аз не желаех да завеждам такова дело тъй като за 25 години строителна процедура не съм се съдил с никой мой клиент или с който и да било, даже и отвън бизнеса.

Винаги съм приемал устните ангажименти за наложителни и пропуснах да изготвя констативни протоколи с движимости лица. Дотогава не знаех нищо за правосъдната система и не разбирах тази материя. За разлика от господин Тодор Белев, който се оказа същински юридически „ факир ” и доста движимост в тези неща. След осъждането за възнаграждение на тези разноски желаех от съда оповестяване на  сдружението в неплатежоспособност, защото към този момент 4 години то нямаше доходи вследствие  на тази акция ”, заключи предприемачът. Тази сума, разпределена по каузи, е обоснована като причина от притежателя да изиска несъстоятелност на сдружението. Другата е разказана в исковата му молба пред съда, с която занапред претендира обезщетение за клюка и засегнатост против Евгения Веселинова и „ Глобал Фрейм “ ЕООД, съдружници в която са продуцентите на „ Господари на ефира “ Мъгърдич и Юлиян Халваджиян.

„ Видно от годишните финансови доклади за 2017 година и 2018 година на „ Еднофамилни къщи “ ЕООД, в границите на една година сдружението е претърпяло голям спад в продажбите, което се отрази на приходите и финансовия му резултат. През 2017 година размерът на чистите доходи от продажби на сдружението е възлизал на сума в размер на 536 000 лева, до момента в който през 2018 година същите възлизат на сума в размер на 49 000 лева Всичко това се дължи само и единствено на обстоятелството, че до знанието на контрагентите на сдружението доближи информация за цитираните нагоре репортажи, в резултат на което същите прекратиха комерсиалните и облигационните си връзки с него “, се сочи в новата искова молба.

За себе си той споделя, че е „ гневен последовател на свободата на словото, като един от четирите стълба на демокрацията “. „ Аз съм засегнат обаче от тази чалга-комерсиална приложимост на свободата  на словото. Не толкоз от вредите. А от израждането на свободата на словото, което аз, който вървя постоянно по манифестации, не бих позволил да се случи. Защото демокрацията е в това да имаш правото да замахнеш с пестник към носа на другия, само че тази независимост свършва тъкмо там, където стартира неговият нос. Тоест, може да се прави всичко, само че в границите на закона.

И законът доста ясно споделя дали можеш да ползваш обидни квалификации при изнасяне на някаква сензация, та даже и тя да е съмнителна. Трябва да се разкриват случаи, само че не и да се слагат едностранно квалификации на хора, които даже в никакъв случай не си виждал, а още по-малко познавал. Не може да наричаш човек обществено „ безочлив “, „ излъган “, „ нахален “, „ неточен, “, „ така наречен строител “, е безапелационен Добрев.

По думите му неговата последна цел е да спре тази скица, тъй като потърпевшите не смеели да приближат „ Господари на ефира ” в боязън от нови офанзиви. „ Предаването много се е самозабравило и не чака никаква опозиция, само че от време на време се случват неприятни изненади даже за „ недосегаеми ” като тях! Те просто разчитат на едностранно показване съгласно техният план и са уверени, че с това всичко ще завърши ”, споделя строителят. „ А човек, който един път е бил орезилен, се опасява от нов срам. Тези хора разчитат на това, че когато са смачкали някой, той ще е толкоз шокиран и травмиран, че в никакъв случай няма да намерения да се занимава повече с тях. Но при мен това няма да се случи! Направих уебсайт www.господаринаефира.bg, с цел да изясня какво се е случило от моя позиция. В този уебсайт от време на време ще обявявам всичко, което те не желаят да се знае от обществеността “, добави предприемачът.

Източник: 
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР