С мигащи приказни светлини и очарователна атмосфера най-големите коледни базари

...
С мигащи приказни светлини и очарователна атмосфера най-големите коледни базари
Коментари Харесай

Топ 15 на коледните базари в Европа

С мигащи приказни светлини и очарователна атмосфера най-големите коледни базари в Европа ни вкарват в неповторимото въодушевление на празника. Традиционните панаири притеглят милиони гости от целия свят със своите кулинарни оферти, ръчно направени сувенири и палитра от занимания. Ето кои са най-популярните пазители на коледния дух.

1. Светлинно шоу в Будапеща



Най-красивият коледен панаир в унгарската столица Будапеща посреща с над 100 сергии, цялостни с чудни сувенири, горещо вино и ухаещи апетитно лакомства. Ефектната атмосфера на базара се добавя от изключителното светлинно шоу, прожектирано всеки ден върху фасадата на базиликата " Свети Стефан ". Верни на коледните обичаи, всяка празнична неделя се възпламенява нова свещ върху адвентния венец. Церемонията е придружена от друга музикална стратегия. Тъй като Коледа е празникът на любовта и грижата един към различен, уредниците канят няколко благотворителни организации. А тържествата не престават до 1 януари 2023 година

2. Най-красивата елха е в Базел



Впечатляващ е базарът в швейцарския град Базел, на който може да се види най-красивата коледна елха в Европа. Уникалното при нея е, че е украсена с орнаменти от фамозния декоратор Йохан Ванер - най-големия в света производител на ръчно направени коледни играчки. Магазините и фасадите на голям брой здания греят със златист искра, а панаира в сърцето на Стария град може да посетите до 23 декември.

3. Виенско колело впечатлява в Мец



Коледният базар в Мец е считан за най-красивия във Франция. Само там може да видите " пътеката с фенери ", впечатляващо виенско колело и доста павилиони, предлагащи локални артикули. До 24 декември ще намерите ръчно направени сувенири и ще опитате най-вкусните меденки. Жителите на Мец ви канят да покарате кънки на ледената пързалка, а по-късно да стоплите ръцете си с чаша греяно вино или парещ шоколад.

4. Приказният сексапил на Виена



Един от най-известните коледни базари в Австрия е традиционият панаир във Виена, който трансформира площада на кметството в блестяща приказна земя. Очакват ви страхотни дарове, декорация за елха, сладкиши и топли питиета, както и въртележка и занимателни работилнички за децата. Дърветата са празнично украсени и греят в море от светлини. Базарът продължава до 26 декември. Другото горещо място е пред двореца Шонбрун, където може да видите обичайни занаяти, ръчно направена декорация, коледни концерти и богата детска стратегия.

5. Пищна заря в Монтбелиард



Световноизвестен с хубостта на своите илюминации, коледният базар в Монтбелиард е обичаен и достоверен. Разположен във Франш-Конте (Източна Франция), града, фамозен със своето гостолюбие, се трансформира в същинска магия няколко седмици преди Коледа. До 24 декември на 140 сергии може да опитате вкусни локални оферти, да се възхитите на разнообразието от изкуства и занаяти и да потанцувате под звука на хоровите песни.

6. Танц на милиони светлинки в Крайова



Съседна Румъния също може да се похвали с извънреден коледен базар - този в Крайова, който продължава чак до 8 януари 2023 година Той бе открит на 11 ноември с The Artist Awards - грандиозно шоу с най-известните румънски актьори. За сполучливото осъществяване на събитието локалната Община е разпределила другите коледни събития, пазари, ледена пързалка, концерти, креативните работилници и щандове за храна на четири разнообразни места в града - площад " Михай Витеазул ", Стария център, площад " Уилям Шекспир " и региона на фонтана " Доляна ". Локациите са свързани с над 1 милион светодиодни крушки. Огромни цветни кукли радват очите на дребни и огромни, голям брой коледни елхи са украсени във всяка от зоните. Но най-удивителното нещо в Крайова са коледните къщички, вълшебно изрисувани и автентично издълбани с разнообразни герои от приказки от най-талантливите художници на Румъния. 

7. Триер - най-романтичният базар



Коледният базар в немския град Трир е прочут като най-романтичния в света. Тази година панаирът, който ще продължи до 23 декември, се организира за 43. път. Разположени на средновековния основен пазар и пред внушителния декор на катедралата, 95-те атрактивно декорирани щанда са красива рамка на това прелестно събитие. Програмата се трансформира всекидневно - от занимателен куклен спектакъл до звездни тенори чака всеки член на фамилията. Посетителите може да се насладят и на огромна селекция от вкусни специалитети като автентично греяно вино от мозелски винар. Празнични изкуства и занаяти притеглят гости от цялостен ​​свят.

8. Екзотиката на Мадейра

Невероятни през цялата година, Мадейра и Порто Санто са вълшебен за коледните празненства. Представете си два острова с рядка хубост, декорирани с хиляди светлини по Рождество. Базарите оферират огромно многообразие от артикули, в това число екзотични цветя, обичайни сувенири и, несъмнено, типични деликатеси и питиета за сезона. Очакват ви и благи коледни песни в осъществяване на фолклорни групи. Тържествата стартират на 1 декември и приключват на 9 януари. А известното шоу с фойерверки е едно от най-красивите в Европа. То е записано в Книгата на международните върхове на Гинес като най-голямото в света. 

9. Очарованието на Брюксел
Със своите 2,5 милиона гости коледният базар " Winter Wonders " ( " Зимни чудеса " ) трансформира Брюксел в коледна столица, наред с Будапеща и Виена. Организаторите на събитието, което продължава до 1 януари 2023 година, всяка година подвигат летвата все по-високо. Очакват ви превъзходни звукови и светлинни представления на Grand Place, величествена елха, яслите на Христос в действителен размер, ледена пързалка, вълшебни светлини и голям брой изложения. И, несъмнено, невероятни коледни сергии, цялостни със съкровища, които ще зарадват любопитните и ще раздразнят вкусовите ви рецептори.

10. Кралството на Дядо Коледа в Говоне



Базарът " Magico Paese di Natale " се организира в дребното италианско селце Говоне, на хълмовете на Ланге Роеро, винарския район в Пиемонт - част от международното завещание на ЮНЕСКО. През зимата цялото село Говоне се трансформира във вълшебното кралство на Дядо Коледа с доста културни и гастрономически атракции. Там е прелестният коледен базар с определени занаятчии от цяла Италия. Насладете се на вкусните оферти, само че не забравяйте да посетите и магазина за вино " Magic Kingdom ", където може да намерите и всевъзможни обичайни локални деликатеси. Но най-уникалното прекарване е невероятното музикално шоу на Добрия дъртак, което се организира всеки ден до 18 декември в живописния кралски палат Говоне.

11. Вълшебството на Естония



Всяка година над половин милион души от близо и надалеч търсят магия на Коледа на базара в естонската столица Талин, която притегля гости с уют, историческо местонахождение, вековни здания и обичаи. Децата обожават въртележките и Дядо Коледа, който раздава бонбони на послушните. Ще бъдете капризни от избора на неповторими ръчно направени сувенири, практични зимни аксесоари, а коремчето ви ще се наслаждения на меденките и ароматни месни оферти. Базарът в Талин продължава до 3 януари 2023 година

12. Столицата на стъклените играчки


В самото сърце на чешката столица Прага се намира обичайният коледен базар, където в десетки дървени сергии търговците оферират ръчно направени играчки от духано стъкло, артикули от стъклени перли или плява, ръчно бродирани покривки, дървени играчки, формички за бисквити и доста други неща. Възрастните ще се насладят на типичното греяно вино, а всички фенове на положителната храна - дребни и огромни, ще похапнат обичайни коледни бисквитки, горещи печени кестени, джинджифилови сладки или типични чешки салами на скара и шишчета. Може да станете очевидци на всичко това чак до 6 януари 2023 година



13. Девет милиона гости в Манчестър



Един от най-големите и красиви коледни базари в Обединеното кралство е в Манчестър. Manchester Christmas Markets, който продължава до 22 декември, е идеална дестинация за екскурзия. Стартирал през 1999 година, той бележи извънреден растеж, разраствайки се всяка година, и в този момент притегля повече от девет милиона гости. Около 300 красиво направени сергии оферират апетитна храна от целия свят, питиета и тънко направени дарове за Коледа в сърцето на оживения център на града. Разпръснати в 10 обособени обекта - всеки със собствен темперамент, коледните базари в Манчестър имат какво да предложат на всеки.

14. Лайпциг - най-старият базар



Коледният базар в Лайпциг датира от 1458 година Неговите шест зони са ситуирани в центъра на града. С повече от 250  сергии, вградени хармонично в историческия център, този панаир е освен един от най-старите, само че и от най-големите в Германия. На посетителите се оферират голям брой кулинарни изкушения. Традиционно главната зона на коледния базар е Marktplatz (пазарният площад), където посетителите могат да се полюбуват на чудна елха от саксонски смърч, висока двадесет метра, и да се насладят на огромното многообразие от представления. На площад Аугустусплац пък 38-метрово виенско колело предлага атрактивна панорама. Базарът продължава до 23 декември.

15. Загреб - магията на играчките



Коледният базар в Загреб, който ще продължи до 6 януари 2023 година, ни връща назад в детството със стотиците си играчки. В последно време " Advent Zagreb " се ​​превърна в мечтана коледна дестинация поради страхотната атмосфера и гостоприемството на локалните поданици, които употребяват това магическо време на годината, с цел да показват града си в цялостния му искра. Навсякъде ви посрещат усмихнати лица, а грациозните коледни песни от балконите танцуват във въздуха дружно със снежинките. Това е магията на Рождество, която единствено Загреб може да предложи.

Разгледайте други фотоси в галерията ни.

Още забавни текстове на празнична тема четете в - последното от профилираните ни издания за 2022 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР