Руският президент Владимир Путин отмени визовия режим за грузински граждани

...
Руският президент Владимир Путин отмени визовия режим за грузински граждани
Коментари Харесай

Провокация. Путин отмени визовия режим за грузинците и разреши на руските авиокомпании да летят до Грузия

Руският президент Владимир Путин анулира визовия режим за грузински жители от 15 май 2023 година и позволи на съветските самолетни компании да правят полети до Грузия. Той направи това с, които бяха публично оповестени.

Според тях жителите на Грузия ще могат да влизат в Русия с народен паспорт и други документи за идентичност. В същото време визовият режим ще остане годен за тези, които влизат в Русия за повече от 90 дни за работа или образование.

Руското външно министерство последва указите на Путин, като анулира рекомендацията към съветските жители да се въздържат от пътувания до Грузия, която беше въведена на 21 юни 2019 година

" Решенията, взети от съветския президент, са в сходство с нашия кардинален метод за поредно улеснение на изискванията за другарство и контакти сред съветски и грузински жители, макар неналичието на дипломатически връзки ", споделиха от ведомството.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили обаче назова указа на Путин за унищожаване на визовия режим със страната " следващата провокация ".

" Възобновяването на директните полети и анулацията на визовия режим с Грузия са неприемливи, до момента в който Русия продължава експанзията си против Украйна и окупира нашата територия ", сподели тя.

Зурабишвили прикани грузинското държавно управление да свика съвещание на Съвета за сигурност, на което да се прегледа опцията за въвеждане на тримесечни визи за руснаци. Тя също по този начин прикани за недопустимо откриването на детски градини в Грузия единствено на съветски език.

В същото време в Грузия, съгласно резултатите от изследване, извършено от Националния либерален институт на Съединени американски щати (NDI) през декември 2022 година, съвсем 70% от интервюираните са за въвеждане на визов режим с Русия. Това, че не утвърждават политиката на грузинското държавно управление във връзка с посетителите от Русия заявяват 57% от анкетираните; 29% считат метода на управляващите за приемлив; други 14% не знаят или отхвърлят да отговорят, заяви Current time.

Въздушните транспорти сред Грузия и Русия бяха прекратени през 2019 г . През февруари 2023 година Москва и Тбилиси позволиха опцията за обновяване на директните въздушни връзки, които бяха прекратени по самодейност на Москва.

Инициаторът на предлагането, съветският външен министър Сергей Лавров, похвали Грузия за това, че Тбилиси не се причисли публично към глобите против Москва, наложени след пълномащабното навлизане на съветски войски в Украйна. Тогава той означи " смелостта " на грузинското управление, " което не се поддава на западния напън ".

Визовият режим сред страните беше въведен през 2000 година по решение на съветските управляващи. На 1 март 2012 година Грузия едностранно отстрани входните визи за руснаци. Това стана по самодейност на тогавашния президент Михаил Саакашвили, който сега е в пандиза.

През 2022 година Грузия беше една от най-популярните дестинации за руснаците след експлоадирането на пълномащабна война в Украйна. По данни на Росстат към 873 000 съветски жители са напуснали страната през предходната година.

След началото на мобилизацията в Грузия започнаха да идват руснаци, подлежащи на военна тегоба. По данни на грузинското Министерство на вътрешните работи в края на септември всеки ден в страната са влизали приблизително към 10-11 000 руснаци. През лятото, по време на туристическия сезон, този брой не надвишаваше 5-6000. След това доста от тях са отпътували за трети страни, основно за Армения и Турция .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР