Руският посланик в София Елеонора Митрофанова отправи провокативно послание към

...
Руският посланик в София Елеонора Митрофанова отправи провокативно послание към
Коментари Харесай

Митрофанова успокои Грозев: Нищо не го заплашва, казваме му Повече не идвай тук

Руският дипломат в София Елеонора Митрофанова насочи провокативно обръщение към Христо Грозев от Bellingcat, който беше разгласен за търсене в Русия, без да стане ясно какви обвинявания са му повдигнати - и без България да бъде предизвестена.

" Разбрахме се, че Министерство на вътрешните работи на България ще изиска данни от Министерство на вътрешните работи в Русия по делото " Грозев ". Що се отнася до оповестяването му за търсене в Руската федерация, това не значи, че някой ще го търси по целия свят. Ето това би трябвало да разберете ясно. Тоест - той си живее някъде и ще продължава да живее. Нищо не го заплашва. Още един път, за него това значи " Повече не идвай тук ", по този начин да се каже ", разгласи Митрофанова пред публицисти.

Малко преди този момент тя беше привикана в Министерство на външните работи, с цел да даде пояснения по проблема с Грозев - " неприемлив акт и опит за заплашване на български жител ", както го дефинира служебният министър председател Гълъб Донев.

Митрофанова отхвърли да отговори на въпроса дали самата тя се е поинтересувала какви са обвиняванията против Христо Грозев.

" Процедурата е такава, че всеки следовател, който води съответното дело, може да разгласи даден жител за издриване. Това даже не е централизирана информация ", сподели тя и добави: " Те не може да отговорят толкоз бързо - този въпрос породи предишния ден ".

Двусмислените ѝ пояснения доведоха и до реакция на Грозев.

" Руският дипломат споделя, че не знае за какво съм в листата с търсени лица на Русия, само че че " няма да го преследваме по целия свят и че просто му споделяме още веднъж, че е нежелателен тук. Значи... те " желаят " да ме намерят, с цел да ми кажат, че не ме " желаят ", иронично разяснява той с игра на думи в британския език.

Russian ambassador says she doesn`t know why I am on Russia`s " Wanted " list, but that " we won`t chase him around the world, and this just means that one more time we are telling him he`s not wanted here ".
So.. they " want " me, to tell me they not " want " me?
— Christo Grozev (@christogrozev)
Елеонора Митрофанова не отхвърли, че съветските окупационни войски са забранили да се учи български език в учебните заведения на украинската Запорожка област. Тя обаче реши да оправдае този факт с " неналичието на учители ".

" В момента няма учители по български език в тези учебни заведения, тъй като както разбирате, доста хора напуснаха. В изискванията на военни дейности и непредсказуема обстановка е разбираемо, че доста хора в учебните заведения работят отдалечено и нещата не са толкоз елементарни ", бяха думите ѝ.

Според нея Русия поощрявала проучването на " национални езици " на своя територия (анексирането на Запорожието след противозаконния референдум не се признава нито в България, нито другаде по света).

На въпроса правилно ли е, че съветските окупатори смъкват портрети на български исторически персони от украинските учебни заведения, тя разгласи:

" Глупаци има доста, на всички места. Не изключвам, че някакви простаци са го създали. Вие питате посланика и аз давам отговор за държавната политика, а не за дейностите на някой глупак, който е направил това. А нашата държавна политика е, че поддържаме националните езици в Русия ", сподели Митрофанова.

Тя беседва пред публицистите единствено на съветски език, без преводач, макар че очевидно разбираше техните въпроси на български.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР