Академичната общност излиза на протест на 20 май пред Министерството

...
Академичната общност излиза на протест на 20 май пред Министерството
Коментари Харесай

Въпреки обещанията: Академичната общност все пак ще протестира за пари

Академичната общественост излиза на митинг на 20 май пред Министерството на финансите макар обещаните и заложени в бюджета 39 милиона лв. за нарастване на заплатите във висшето обучение. На среща във финансовото ведомство през днешния ден от Съвета на ректорите и КНСБ не съумяха да реализират единодушие по въпроса с финансовия и с просветителния министър. Университетите ще вземат решение на следващия ден на изключително съвещание дали да се включат в митингите.

Увеличение на заплатите със 180 % в бранша бе гласувано и признато от 49-ото Народното събрание, само че нужните 184 милиона не са заложени в държавния бюджет. 

„ Ние още след гласуването на тези промени, тъй като имахме едномесечен период да подготвим подзаконовите нормативни документи и съответните постановления, направихме плановете взаимно с университетите, подготвихме постановления на Министерски съвет, тъй че заплатата на най-ниската академична служба, обвързана със междинната брутна заплата за предходната година – 125% от нея да бъде 2516 лева и надлежно да се обвържат заплатите на специалистите и експертите с висше и приблизително обучение отново с брутната работна заплата за предходната година ", изясни министърът на образованието Галин Цоков.

МОН е алармирало за пропуща министрите на финансите от кабинета „ Денков “, както и служебното държавно управление, а с цел да бъдат обезпечени парите незабавно е нужна актуализация на държавния бюджет.

Цоков разясни, че измененията в закона и неналичието на тези пари са за смяна на заплатите от 1 април 2024 година „ Търсим опция за преструктуриране на бюджета, тъй че тези средства за бъдат обезпечени оптимално бързо ", акцентира той.

Ректори, преподаватели и синдикати упорстват за съглашение с политическите партии, които да подсигуряват, че пари ще бъдат обезпечени.

В тези условия университетите работят на ръба, акцентира ректорът на Националната музикална академия проф. Сава Димитров.

 

Още по тематиката вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР