Александър Мумджиев - член на Инспектората към Висшия съдебен съвет

...
Александър Мумджиев - член на Инспектората към Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Инспектор към ВСС ще бъде уволнен, след като е арестуван за пиянски тормоз в хотел във Враца

Александър Мумджиев - член на Инспектората към Висшия правосъден съвет - е бил арестуван от полицията във Враца след сигнали за непочтено държание в нетрезво положение.

Мумджиев е бил настанен в локален хотел на командировка, само че съгласно информация на правния уебсайт " Лекс " инспекторът е злоупотребявал с алкохол от самото си настаняване на 8 май.

Позволявал си е да насочва неприлични оферти на камериерките, посрещал ги е полугол в стаята си и е изискал полови услуги от една от дамите. Това е предиздвикало чиновниците в хотела да потърсят помощ от Министерство на вътрешните работи.

Въпреки краткотрайното задържане, против него към момента не е повдигнато обвиняване от прокуратурата.

И.ф. основен прокурор Борислав Сарафов обаче е изпратил сигнал до председателстващата 49 Народно заседание Росица Кирова с предложение да освободи Мумджиев от служба.

Информацията беше доказана и от Инспектората на Висшия правосъден съвет, където Александър Мумджиев работи от 2008 година насам, с 4-годишно спиране сред 2012-2016, когато е бил следовател в Столичната следствена работа.

" Инспекторатът към Висш съдебен съвет изрично се разграничава от държанието на Александър Мумджиев, което накърнява престижа на правосъдната власт, престижа на ИВСС, както и престижа на съдиите, прокурорите и следователите ", се споделя в информацията.

За да бъде освободен, Народното събрание би трябвало да се свика и да вземе решение за отстраняването му - не е ясно дали това ще стане преди изборите на 9 юни.

В Закона за правосъдната власт се планува предварително преустановяване на пълномощията на инспекторите при дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт. Така или другояче мандатът на Мумджиев е изминал още през 2020 година

Не е ясно какво ще стане с инспекцията, която Александър Мумджиев е трябвало да извършва във Врачанската районна прокуратура - това е мотивът, заради който той се е намирал в града.

В. " Сега " наомня, че един от въпросите, поради които Инспекторатът прави инспекцията, е обвързван с с АЕЦ " Козлодуй " и сигналите, подавани от здравната сестра Наталия Станчева против централата.

Не е ясно и за какво прокуратурата още не е решила дали да повдигне обвиняване против Мумджиев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР