Сутеренът с археологическите разкопки на Централните хали вече ще бъде

...
Сутеренът с археологическите разкопки на Централните хали вече ще бъде
Коментари Харесай

Централните хали в София ще имат нова сцена за култура, изкуства и наука

Сутеренът с археологическите разкопки на Централните хали към този момент ще бъде отворена сцена за просвета, изкуства и просвета.

Това е част от концепцията на Кауфланд България след ремонта на историческата постройка в центъра на София.

Отделно от възобновената функционалност на постройката като „ затрупан пазар “, в сутерена с археологическото завещание от антична Сердика, следва да бъде развиван културен календар с музикални, театрални, изящни и образни изкуства. Част от него ще бъде и специфична селекция от медийни събития.

Основна част в програмата ще са просветителните тематики, свързани с културното завещание на София и региона към Централни хали, изкуствата и културата с превес на младите и изгряващи актьори, кулинарната просвета, обвързвана исторически със постройката и квартала, и детската стратегия, която ще се развива взаимно с най-голямата книжарница за детски книги, основана от Гринуич в сутерена.

Нов Обществен съвет от потвърдени специалисти с отношение към градската среда и културата ще съблюдава за осъществяване на задачите – а точно – налагането на сцена „ Централни хали “ като част от градската културна еднаквост.

В публичния съвет са включени 6 участника, като ръководител е проф. доктор арх. Йорданка Кандулкова (УАСГ). Останалите членове са доцент доктор Венета Ханджийска (Регионален исторически музей – София), Константин Вълков (журналист), Даниел Ненчев (журналист), Петър Димитров (AtoJazz) и Стефан Огнянов (Sofia Free Tour).



“Паметникът на културата не са единствено фасадите, а цялата архитектурно-художествена комбинация, която носи в себе си духа на времето. " показа проф. Кандулкова по време на представянето.

" В случая с Централни Хали бизнесът умно е осъзнал, че културната полезност дава качества, които го вършат неповторим. Целта е хората да стартират да отиват в Халите, тъй като имат среща, с цел да опознават историята и културата. Това е един сполучлив модел за запазване и социализиране на културното завещание, точно когато всички по веригата са щастливи. “

Програмата за юни, юли и августи 2024 година към този момент е планувана.

От есента на 2024 година сцена " Централни хали " ще събира нови оферти от актьори и културни мениджъри за събитията, които ще се организират отсега нататък.

Проектите би трябвало да дават отговор на едно или повече от четирите предпочитани посоки за развиване на Централни хали като културна дестинация, а утвърдените оферти ще получават безплатно прилагане на сцената и техническо застраховане, позициониране в медиите и доходи от продажба на билети.

Предложенията ще бъдат оценени от Обществения съвет и трите плана с най-голям брой точки ще получават и спомагателна финансова поддръжка в размер на 5000 лева Откритата покана ще е отворена за кандидатури до 15.07.2024 година

Още информация за сцената, концепцията и отворената покана, както и всички идни вести за културната стратегия на Централни хали ще бъдат оповестени настоящо на и в.

“С реализирането на план „ Централни хали “ ние освен изпълнихме поетия ангажимент към обществото, възстановявайки скъпата постройка, само че го надхвърляме, трансформирайки част от пространството в градска сцена за просвета, изкуства и просветителни планове. С огромно неспокойствие влагаме в развиването на нова градска сцена, като упоритостта ни е да я развиваме и надграждаме с богата културна стратегия, отворена към градски реализатори и разнообразни артистични формати “. Това акцентира Кремена Георгиева, управител „ Корпоративни връзки и обществена отговорност “ в Kaufland България.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР