СподелиНападението срещу премиера на Словакия Роберт Фицо може да бъде

...
СподелиНападението срещу премиера на Словакия Роберт Фицо може да бъде
Коментари Харесай

Лукаш Фила специално за ДЕБАТИ: Атаката срещу Фицо може да бъде използвана за нови рестрикции за медиите

Сподели
Нападението против премиера на Словакия Роберт Фицо може да бъде употребявано за нови рестрикции против медиите и главните свободи.

Това сподели в изявление за ДЕБАТИ.БГ съоснователят и основен изпълнителен шеф на словашкото издание Dennik (Дневник) Лукаш Фила. Медията беше подложена на остра рецензия от страна на ръководещата коалиция и посочена измежду отговорните, които всяват разделяне и ненавист в обществото, довели до нападението над премиера.

Дневник е опозиционна медия, която постоянно разгласява разкрития за корупционни практики в държавното управление.

Фила сподели, че все още обаче се следи усмиряване в политическото говорене, като има апели за обединяване на обществото.
Бях сюрпризиран от изказванията, че медиите или опозицията в страната носят отговорност за това (атаката над премиера Фицо, бел. ред.), тъй като това не е по този начин. Като медия ние се опитваме да бъдем градивни в нашата рецензия към държавното управление, придържаме се и към стандартите в медиите против насаждането на ненавист и провокиране на принуждение “, разяснява Фила.
По думите му има известно усмиряване, като се чуват повече апели за конструктивност и ненасаждане на ненавист.

Ще забележим по какъв начин политическите позиции ще претърпят развиване. Със сигурност, след първичния потрес от нападението, коства ми се, че тази тематика ще бъде употребена за политически цели, може да бъде употребена и за рестрикции по отношение на свободите. Дали ще се стигне до това, занапред следва да забележим, само че към този момент се надяваме, че ръководещата коалиция ще се концентрира върху посланията за обединяване и към деескалиране на публичното неодобрение и че няма да употребяват това против нас, медиите или против главните свободи, разяснява още той.

По думите на Фила има нищожна информация за положението на Роберт Фицо. Към момента то продължава да е тежко и животозастрашаващо, изясни той.

По думите му все още е мъчно да се профилира с акуратност 71-годишният нападател. Той е имал интензивности в прояви на организация с радикални подбуди, само че като цяло е проповядвал ненасилие и пацифизъм.

Съоснователят на Дневник разяснява, че евентуално е имало и пропуски в защитата на премиера.

„ Не съм специалист по въпросите на сигурността и охранителната активност и не съм способен, с цел да дефинира дали е имало пропуски или не. Но в случай че вземем поради изхода на създалата се обстановка, евентуално е имало бърка. Като вземем поради, че хората, които са се събрали, с цел да поздравят премиера, не са били толкоз доста. Присъствието им там също по този начин не е било ненадейно. Знаело се е авансово, че той ще отиде, с цел да поздрави хората и така нататък Така че би могло да се реши, че има някакъв риск. Но не бих се наел да върша оценка. Трябва способените проверяващи органи да отговорят за това какви са били процедурите “, изясни той.

Цялото изявление с Лукаш Фила четете на следващия ден.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР