Руски съд постанови днес наказание от 22 години затвор на

...
Руски съд постанови днес наказание от 22 години затвор на
Коментари Харесай

Осъдиха руския журналист Иван Сафронов на 22 г. затвор за държавна измяна

Руски съд постанови през днешния ден наказване от 22 години затвор на някогашния журналист и експерт по военните въпроси Иван Сафронов, откакто го призна за отговорен в държавна измяна, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

32-годишният Сафронов беше задържан през 2020 година и упрекнат в откриване на класифицирана информация. Адвокатите му обявиха, че ще апелират присъдата. 

Привърженици на някогашния съветски публицист споделят, че правосъдното дело против него е отмъщение за репортажите му, разкрили детайлности за интернационалните оръжейни покупко-продажби на Русия.

Сафронов работеше като кореспондент по въпросите на защитата за вестниците " Комерсант " и " Ведомости ", а след това стана консултант на бившия шеф на галактическата работа на Русия " Роскосмос " Дмитрий Рогозин.

Преди постановяването на присъдата Европейският съюз прикани Русия да отдръпна всички обвинявания против него и да го освободи абсолютно.

Според прокуратурата Иван Сафронов е споделил секретна информация за съветски оръжейни продажби в Близкия изток с чешкото външно разузнаване. Той отхвърля обвиняванията и упорства, че информацията, която се твърди, че е предал на Чехия, е била общодостъпна.

Миналия месец някогашният публицист отхвърли договорка за признание на виновност, според която можеше да получи 12 години затвор.

Тежката присъда против него - по-голяма, в сравнение с съветските съдилища нормално издават по каузи за преднамерено ликвидиране, се преглежда като забележителен удар против публицистиката в Русия. Наказанието беше постановено в миг, когато Кремъл ускорява натиска върху свободата на медиите на фона на войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР