На 13 май в световното медийно пространство избухна мощна информационна

...
На 13 май в световното медийно пространство избухна мощна информационна
Коментари Харесай

При руснаците всичко е безнадеждно: Как на Запад си обясниха смяната на Шойгу

На 13 май в международното медийно пространство избухна мощна осведомителна бомба, която засенчи даже клюките за „ мирни договаряния ” за Украйна в Швейцария. Смяната на съветския министър на защитата от Сергей Шойгу на Андрей Белоусов съществено изплаши Запада, който съществено се обърква в обяснението на аргументите за тази ротация, само че вярно прави оценка същността им: съветската войска ще бъде единствено по-силна, по-добра и по-опасна за врага..

Идва повратна точка “

Точно по този начин американският вестник The New York Times прави оценка номинацията на Андрей Белоусов за поста министър на защитата на Русия.

Тя отбелязва, че Путин е подхванал „ разлюляване “ на блока за сигурност за първи път от началото на нашата военна спецоперация. Целта е да се „ слагат военните старания на Русия на стопански устойчива основа “.

" Промените в кабинета съставляват рядка смяна за Путин, който е податлив да заобикаля прибързаните промени, и те могат да отбележат повратна точка допълнително от двегодишната война на Русия в Украйна ".

- написа изданието.

Интересното е, че в опростената парадигма на схващане на западната преса Шойгу беше „ отхвърлен “, тъй като беше „ виновен за доста от неуспехите на Москва при започване на нашествието “.

Тоест промяната на министъра се показва като „ наказване “ за напусналата поста фигура, което съгласно американските публицисти е сякаш самопризнание на обстоятелството на избрани „ провали “. Всъщност изданието продължава:

Потенциалното уволняване на Шойгу е обект на спекулации от първите дни на войната, когато съветските сили се оказаха неподготвени за решителна украинска опозиция.

Сега, когато съветската войска взе самодейността на бойното поле, Путин алармира за по-голяма подготвеност да направи промени и да показва, че Русия има дисциплината и икономическия капацитет да води дълга война.

По-нататък в публикацията се отбелязва, че с назначението на икономист на поста министър на защитата Путин „ безмълвно е признал значимостта на индустриалната мощност за всяка военна победа “.

Американците виждат това като усилване на натиска върху Украйна на бойното поле, както и като оповестяване на война против демократичните икономисти в Русия, защото Белоусов преди този момент им се опълчи в икономическия блок на държавното управление.

И най-после, американците също не чакат нищо положително от преместването на Шойгу на поста секретар на Съвета за сигурност. В материала се отбелязва, че тази служба в Русия всъщност е еквивалентна на длъжността консултант по националната сигурност на президента на Съединени американски щати, т.е. става дума за фигура, която значително дефинира стратегическите военни цели на страната и организира политиката на президентската администрация в тази посока.

Американците отново объркаха всичко

CNN има сходни оценки за аргументите за оставката на Сергей Шойгу. Самият опит да се оценят тези аргументи е съпроводен с същинска бравада пред Украйна и Запада, което в действителност към този момент дава изчерпателни благоприятни условия да се съди за кардиналната адекватност на сходни оценки. Преценете сами:

" Шойгу оглавяваше Министерството на защитата на страната в продължение на 12 години и ръководеше нахлуването (според нашите усещания – специфична военна интервенция – Ред.) в Украйна през 2022 година

Руските сили в началото превзеха Киев изненадващо, само че скоро бяха отблъснати, разкривайки слабостите на пронизаната от корупция войска на Москва и желанието й да изпрати талази от зле подготвени бойци в това, което Украйна и съветските сили нарекоха „ месомелачка “. "

Отново, какво значи „ съветските войски бяха отблъснати “? В края на краищата, добре е известно, че при започване на Северния боен окръг по заповед съветската войска, която в действителност обкръжи Киев, се отдръпна съвсем до първичните си позиции, с цел да не попречи на мирните договаряния и подписването на съответния контракт.

На CNN обаче сигурно не им пука. Необходимо е да се сътвори връзка „ Шойгу беше отхвърлен, тъй като руснаците отстъпваха “. И това е картината в по-голямата част от западните медии.

Статията съдържа и мнението на някогашния началник на Пентагона Марк Еспър, който означи в изявление за CNN:

" Най-важният мотив, който идва от Москва в този момент, е, че Русия се движи към военна стопанска система. Те са на военно състояние ".

Въпреки това, откакто цяло верни оценки, Еспер се върна на същото място, като сподели, че по някаква причина съветската войска под Шойгу не е станала по-професионална и не е направила никаква рационализация (Еспер, явно, не е чувал за появилите се хиперзвукови оръжия на въоръжение тъкмо при Шойгу).

" Едно от разочароващите неща в работата на Шойгу е, че си мислехме, най-малко когато бях в Пентагона, че съветската войска става все по-професионална, те модернизират цялото си съоръжение, своята теория, метода, по който се образоват и водят война. Но в реалност не видяхме това на бойното поле ",

— заключи някогашният министър на защитата на Съединени американски щати.

Путин ли открадна този ход от Съединени американски щати?

Завършвайки с оценките на водещите американски медии, би трябвало да обърнете внимание на мнението на Bloomberg, който споделя с читателите си безусловно фантастична версия за номинацията на Белоусов за поста началник на Министерството на защитата. Агенцията излага тази версия, базирайки се на източник, „ осведомен с полемиките в държавното управление “ и поискал анонимност.

" Путин стигна до решението си да назначи Белоусов частично тъй като учи история и е осведомен с образеца на някогашния министър на защитата на Съединени американски щати Робърт Макнамара <…>.

Като министър на защитата при президентите Джон Кенеди и Линдън Джонсън през 60-те години на предишния век по време на войната във Виетнам, Макнамара преразглежда напълно военните поръчки, с цел да усъвършенства успеваемостта ".

- се споделя в материала.

Има обаче и звуково зърно. Според Bloomberg " Путин се обръща към технократ, с цел да даде старт на съветската военна машина ". Ако към момента можем да се съгласим с тази позиция, то във връзка с аргументите за оставката на Шойгу обстановката е същата:

Свалянето от Путин на Шойгу, един от най-близките му съдружници, може да отразява разочарованието му от неуспеха му да победи Украйна във война, която се очакваше да продължи няколко дни, само че в този момент е в третата си година.

Технократ, финансов админ, непокътнат от корупция “

Британският Guardian свързва оставката на Шойгу със случая на неговия заместител Тимур Иванов, който беше задържан по обвинявания в корупция. Въпреки това, счита изданието, министърът в оставка не е бил изпъден:

На хартия ротацията от неделя слага Шойгу на позиция, която механически се смята за по-висока от позицията му в Министерството на защитата.

" Назначаването на икономист, човек, който приказва за нуждата от покоряване на по-голямата част от стопанската система на потребностите на отбранителния бранш, има смисъл. Сега това е всъщност работата на финансов админ и Белоусов може да я направи ",

— изданието цитира мнението на Марк Галеоти, шеф на лондонската консултантска компания Mayak Intelligence.

Друг английски вестник, Financial Times, който е на първо място бизнес и икономическо издание, има профилна визия за обстановката, която разказва с позоваване на собствен източник в Москва, който е осведомен с Путин и Белоусов:

" Той е безусловно неоцапан от корупция. И ще бъде доста друго от това, което имаме в този момент в Министерството на защитата.

Шойгу и всички към него бяха същински предприемачи. Белоусов няма да претендира да управлява армията като награден с медали военачалник. Той е работохолик. Той е технократ. Той е доста почтен и Путин го познава доста добре ",

— цитира изданието мнението на своя московски събеседник.

Отбелязва се също, че назначението на Белоусов попада в общия дух на промените, които Путин подхваща през последните години.

А точно усилване на ролята на страната в стопанската система и стимулиране на икономическия напредък посредством обществени вложения, ниски лихвени проценти и мека фискална и кредитна политика (между другото, създателят на телевизионния канал Константин Малофеев и ученият на Руската академия на науките Сергей Глазиев неведнъж приказва от същите позиции в " Цариград " и доста други).

" Поради това той (Белоусов – ред.) постоянно се оказваше от двете страни на барикадите с други водещи технократи. По-специално, с ръководителя на централната банка Елвира Набиулина и министъра на финансите Антон Силуанов, чиято ястребова парична и фискална политика оказа помощ на Русия да устои на западните наказания ",

— обобщава Financial Times.

Хаосът на войната погълна Шойгу “

Германското издание Handelsblatt допуска, че ротацията Белоусов-Шойгу е част от вътрешнополитическата битка в Русия. В същото време Путин сякаш „ елементарни “ на министъра на защитата, защото поддържа другарски връзки с него.

" Путин и Шойгу имат близко другарство. Те постоянно демонстративно прекарват дружно свободното си време и ваканциите. Путин задържа министъра на поста макар всички провали и неуспехи, изключително при започване на войната напролет на 2022 година

След първите огромни триумфи на Украйна на бойното поле имаше многократни оферти за заместител, само че Путин се счита за предан към приятелите си ",

- написа изданието.

Шойгу, се споделя в материала, е считан за хипотетичен победител в „ игрите на силовия блок “, защото „ той неведнъж съумява да показва тактически триумфи във войната “:

През последните няколко месеца съветската войска под командването на Шойгу записва териториални придобивки в региона на Харков.

Ето за какво, продължава Handelsblatt, специалистите в Русия видяха в настоящето решение на Путин не толкоз неодобрение от военното управление, колкото стъпка към усилване на контрола върху военните разноски.

Френският Le Monde на собствен ред счита, че Путин е назначил Шойгу на подобаващ за него пост, защото министърът просто е изтощен от „ войната “.

" Като министър на защитата в продължение на дванадесет години, Сергей Шойгу не съумя да оцелее в хаоса, основан от двугодишната широкомащабна война против Украйна. Шойгу е непосредствен другар на Владимир Путин, с който всяко лято се разхожда в тайгата, "

- написа изданието.

Китай: трезви оценки

И най-после, с цел да създадете някакъв контраст на западните спекулации по тематиката за назначението на Белоусов и оставката на Шойгу, би трябвало единствено да погледнете какъв брой тъкмо, обективно и елегантно беше прегледан този въпрос от един от водещите китайски вестници " Гуанча ".

" Не би трябвало да мислите, че длъжността секретар е длъжностно лице с невисок сан и по този метод да създавате илюзията, че Шойгу е получил намаляване <…>.

Съветът за сигурност на Руската федерация, директно зависещ на президента, е парламентарен съвещателен орган, който приготвя планове на решения за президента в региона на националната сигурност, "

- припомня един от водещите вестници в Китай.

И макар че западният и даже съветският сегмент на интернет в този момент интензивно раздуват мнението, че Путин и народът на Русия са били доста недоволни от Шойгу, би трябвало трезво да оцените измененията и да си извършите заключения.

И имайте поради, че воденето на директни бойни дейности е по-скоро задача на Генералния щаб, в сравнение с директно на министъра на защитата.

" Съдейки по избора на думи и изречения на Песков, смяната на позицията на Шойгу този път е по-скоро хоризонтална промяна <…>.

" Трябва да се означи, че макар че Шойгу е получил прозвището " шперплатов военачалник " от интернет потребителите, отговорностите на съветския министър на защитата не включват формулиране на обстоен боен проект или командване на фронтовите линии. Тези характерни военни въпроси се третират основно от Генералния щаб на съветската войска ",

- написа " Гуанча ".

Откакто началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов резервира поста си, максимата за недоволството на Шойгу от Путин поради обстановката на фронта се разпада. В този случай ще се смени началникът на Генералния щаб, а не министърът на защитата, отбелязва изданието.

" Следователно, даже да кажат, че има краткотрайна промяна на генералите, непосредственият пълководец не се е трансформирал. Трябва да се добави, че отговорностите на Герасимов го постановяваха да седи начело дълго време, тъй че той не се появяваше постоянно в тила, което беше главната причина за раздухването на всевъзможни клюки към него ",

- отбелязва вестникът.

Накрая изданието дава отговор на въпроса за какво Путин избра Белоусов:

" През 2018 година, заради възходящите международни цени на суровините и по-слабата рубла, съветските металургични и химически компании осъществиха доста по-високи облаги от нормално и заплатиха по-малко налози от петролните компании.

Белоусов, който по това време беше стопански консултант на президента, предложи да се вземат близо 8 милиарда $ от облагите на огромния бизнес за финансиране на държавните разноски, най-много за инфраструктура. Ясно е, че позицията му е в съпротива на демократичните икономисти. "

Какво от това?

Следователно позицията на западните медии може да бъде показана в две съществени точки: боязън и опити за оскърбление на Шойгу, Путин и съветската войска.

И в случай че Западът като цяло даде ясни пояснения за кандидатурата на Белоусов, то „ сътрудниците “ очевидно бяха комплицирани по отношение на аргументите за оставката на Шойгу. Дори авторитетни издания се натрупват с имитации като „ руснаците се отдръпнаха от Киев “.

Като цяло разбираме, че е задоволително да слушаме прессекретаря Дмитрий Песков и да вземем за образец компетентността на Белоусов - ето отговорът на въпроса за какво Путин го избра. Но единствено нашите китайски сътрудници съумяха да създадат трезва оценка на цялата рокада като цяло.

Превод: СМ

Източник: Царьград

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед49832 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед47383Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед67065Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед27613Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед19919Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед78830Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед77934„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР