Руската Федерална антимонополна служба постанови, че компанията за онлайн продажби

...
Руската Федерална антимонополна служба постанови, че компанията за онлайн продажби
Коментари Харесай

В Русия обвиниха Booking.com за злоупотреба с монопол на пазара

Руската Федерална антимонополна работа постанови, че компанията за онлайн продажби на туристически услуги Booking.com злоупотребява с господстващото си състояние на пазара. От държавния орган декларират, че в случай че желае да продължи работата си на съветския пазар, компанията би трябвало да изключи от договорите си клаузата, с която задължава хотелите да не оферират своите предложения на по-ниска цена от тази в Booking.com по други канали, в това число и на личните си уеб сайтове.

Като нарушавания в договорите с световната онлайн туристически уебсайт са посочени още отговорностите на хотелите и другите места за настаняване да лимитира предлагането на обособени пакети или услуги в разнообразни канали от Booking.com. Според онлайн платформата обаче условието да не се оферират стаи при по-ниски цени, в сравнение с в уеб страницата им, било, с цел да отбрани активността им, тъй като при неналичието на такова изискване хотелите щели да продават по-евтино посредством личните си уеб сайтове, поради, че не заплащат комисиона и Booking.com да се употребява като безвъзмездна рекламна площадка, само че без да успее да осъществя продажби.

Според представителите на хотелския бизнес в Русия обаче изискването да се трансформират договорите ще помогне на туристическия бранш да осъществя услуги и да организира лична маркетингова политика, без да става подвластен от посредническа компания. Към момента близо 70 на 100 от резервациите за хотели в Руската федерация се правят посредством платформата на Booking.com. Ако клаузата от договорите падне обаче се чака този пазарен дял да се свие, настояват специалистите.

Само преди дни писмо с искане за смяна на изискванията по общите контракти с Booking.com. изпратиха и от ХОТРЕК - Европейската асоциация на хотели, заведения за хранене, заведения и кафенета, на която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единствен и пълновръстен член за България. Желанието на Booking.com да прихваща и чете връзката сред хотелите, включени в платформата и техните клиенти е интервенция в частната и бизнес сферата както на хотела, по този начин и на госта, се споделяше в писмото на ХОТРЕК. От Европейската асоциация също упрекнаха Booking.com, че злоупотребява с пазарната си мощ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР