Румънската митническа администрация вече прилага чрез граничните митнически служби новите

...
Румънската митническа администрация вече прилага чрез граничните митнически служби новите
Коментари Харесай

Румъния вече прилага новия европейски регламент, забраняващ вноса на зърно от Украйна

Румънската митническа администрация към този момент ползва посредством граничните митнически служби новите европейски разпореждания, според които свободното придвижване или слагането под режим на митническо депозиране на пшеницата, царевицата, слънчогледа и рапицата, произхождащи от Украйна, е позволено в останалите страни-членки на Европейски Съюз като се изключи България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария, оповестява Българска телеграфна агенция.

Става въпрос за използването на правилник на Европейската комисия от 2 май 2023 година за въвеждането на превантивни ограничения за избрани артикули, идващи от Украйна. " Следователно Румънската митническа работа позволява сега единствено директни митнически процедури за тези артикули към други страни членки, разнообразни от посочените пет страни, или към трети територии ", се отбелязва в известието.

От своя страна Националната санитарно-ветеринарна работа също съобщи, че няма да позволява импорт в Румъния на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, произхождащи от Украйна.

Тези ограничения се отнасят единствено за договорите, подписани след датата на влизане в действие на новите разпореждания и се ползват до 5 юни 2023 година, показват двете организации.

Румънският министър на земеделието Петре Дая съобщи през вчерашния ден, че нито един търговски контракт за четирите аграрни продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед - няма да може към този момент да бъде сключван сред стопански оператори от Украйна и Румъния след одобряването от Европейската комисия на изключителни ограничения за вноса на тези артикули от Украйна.

Европейската комисия одобри на 2 май превантивни дейности във връзка с вноса на стеснен брой артикули от Украйна в границите на изключителната защитна мярка. Тези ограничения са нужни поради изключителните условия на съществени логистични усложнения в пет страни членки на Европейски Съюз, измежду които и България.

Мерките се отнасят единствено до четири селскостопански продукта – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе – с генезис от Украйна. Те имат за цел да облекчат логистичните усложнения по отношение на тези артикули в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Мерките влизат в действие на 2 май и ще продължат до 5 юни 2023 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР