Режисьорът Жан-Люк Годар, който почина през септември миналата година, беше

...
Режисьорът Жан-Люк Годар, който почина през септември миналата година, беше
Коментари Харесай

Кинофестивалът в Кан отдаде почит на Жан-Люк Годар

Режисьорът Жан-Люк Годар, който умря през септември предходната година, беше почетен посмъртно на кинофестивала в Кан с прожекцията на документален филм за него и последния му план, заяви Агенция Франс Прес. " Залата е цялостна. Това значи, че вторият живот или хилядният живот на Жан-Люк Годар стартира в този момент с филмите, които остават ", означи шефът на фестивала Тиери Фремо пред публиката, измежду която бяха режисьорите Джим Джармуш, Ван Бин (в главната конкурсна стратегия тази година с документалния си филм " Младост " ) и актрисата Салма Хайек.

В " Годар за Годар " Флоранс Платарет се връща - без никакъв глас зад кадър, към живота на режисьора от Новата вълна, който. Тя ни дава опция, в това число и с непоказвани фрагменти, да забележим по какъв начин той работи по първия си пълнометражен филм - новаторския " До финален мирис ". Връща ни и на " Кроазет " през май 1968 година, до момента в който Франция е в разгара на обществени безредици и Годар повежда митинг на режисьори, който в последна сметка приключва прибързано филмовия фестивал.

Друг от паметните моменти на режисьора в Кан, където той печели Наградата на журито през 2014 година и специфична " Златна палма " през 2018 година, е през 1985 година, когато идва да показа игралния си филм " Детектив ". Тогава хвърлят в лицето му сметанова торта.

След " Годар за Годар " беше прожектиран късометражният филм за последната творба на Жан-Люк Годар под заглавие " Анонс за филм, който няма да се появи - " Странни войни ". В него са свързани облици и реплики, взети от фрагменти от подготвяния филм. Той трябваше да е акомодация на романа на белгийския публицист Шарл Плисие " Фалшиви паспорти ", притежател на премията " Гонкур " от 1937 година Той наблюдава разнообразни герои в интервала сред Октомврийската гражданска война в Русия през 1917 година и 30-те години на 20-и век.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР