Редакторът на списание Икономика“ Татяна Явашева получи журналистическата награда на

...
Редакторът на списание Икономика“ Татяна Явашева получи журналистическата награда на
Коментари Харесай

Списание „Икономик“ с награда от БАН

Редакторът на списание „ Икономика “ Татяна Явашева получи журналистическата премия на Българската академия на науките (БАН) за 2021 година в категория „ Печатни медии “. Това стана по време на заседание във връзка 153 години от основаването на научната институция.

В моята журналистическа работа се убедих в едно – поставете задача на българските учени и те ще намерят решение. Тези хора на науката не стопират да ни подаряват „ семена от ябълката на познанието “, само че дали те ще дадат богат плод, зависи от почвата, в която бизнесът и обществото ги засяват, както и от грижите, които се поставят “, сподели Татяна Явашева при приемането на високото отличие.

„ Петдесет и двама учени от Българската академия на науките са в първите 2% в влиятелната ранглиста на Станфордския университет “, означи в своето одобрение пред научната общественост и гостите ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

В изявлението си той акцентира, че в международното научно пространство Българска академия на науките заема почтено място със своите фундаментални и научно-приложни достижения, които задават нови модели за иновационно развиване. Според международните бази данни Scopus и Web of Science близо 40% от реферираните научни публикации на български учени за 2021 година се разгласяват от откриватели от Българска академия на науките.

Ревалски уточни още, че през миналата година са издадени и влезнали в експертиза 47 патента и 25 потребни модела. Академията е водеща организация в реализирането на два Центъра за върхови достижения, четири Центъра за подготвеност и четири Национални научни стратегии. Използването на експертния капацитет на Академията за подготовката на стратегически документи и политики и за решение на публично значими проблеми е заложено в нейната задача.

Ето и другите журналистически оценки, които Управителният съвет на Академията връчи: В категория „ Електронни медии “ – Валери Великов от Радио Варна, и в категория „ Онлайн медии “ – Ирина Симеонова от Българска телеграфна агенция, както и Савина Груева, Economy.bg. Със специфичната премия за дългогодишно отразяване активността на Българска академия на науките беше отличено Българското национално радио. Наградата получи генералният шеф на БНР Милен Митев.



По случай празника е подредена галерия на Централната библиотека на Българска академия на науките „ 130 години от основаването на списание „ Мисъл “ – ярка българска следа в европейското културно
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР