Разрастващият се горски пожар в Калифорния застрашава най-голямата гора от

...
Разрастващият се горски пожар в Калифорния застрашава най-голямата гора от
Коментари Харесай

Пожар застрашава най-големите дървета в света -

Разрастващият се горски пожар в Калифорния заплашва най-голямата гора от великански секвои в националния парк Йосемити, оповестява Би Би Си. През последните 24 часа пожарът е удвоил размерите си. Смята се, че са изгорели 1591 акра.

Пожарникарите работят в сложен терен, с цел да защитят някои от най-големите и най-стари дървета в света.

Жителите и къмпингуващите наоколо до пожара са евакуирани, а гъстият пушек е влошил качеството на въздуха в района и е затъмнил живописните гледки на парка.

Пожарът стартира на 7 юли. Той заплашва минимум 500 великански секвои в горичката Марипоса, в това число фамозния колос Гризли, за който се счита, че е на към 3000 години.

Пожарът принуди близо 1600 души да се изтеглят от региона.

Причината за експлоадирането му се проверява.

Топлите и сухи метеорологични условия затрудняват контрола на пламъците.

Гигантските секвои са едни от най-големите дървета на планетата. Най-голямото от тях е високо 83 метра, а диаметърът му в основата е над 11 метра.

Изключителната им дълговечност - те могат да живеят до към 3000 години - ги прави и едни от най-старите живи същества на Земята.

Гората Марипоса заема историческо място в американската история като първата живописна естествена зона, предпазена от федералното държавно управление за " публично прилагане, курорт и отдих ". Законът е подписан от президента Линкълн през 1864 година

Миналата година хиляди великански секвои са унищожени от горски пожари в Калифорния.

Според публични данни до момента в Съединени американски щати са пламнали над 35 000 горски пожара, което е много над междинното равнище за тази година.

По-високите температури и по-екстремните засушавания, породени от изменението на климата, вършат горските пожари по-чести.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР