За първи път в историята на евроизборите в Малта по-малко

...
За първи път в историята на евроизборите в Малта по-малко
Коментари Харесай

Евровотът в Малта: Безпрецедентен брой независими кандидати в конкуренция с две водещи формации

За първи път в историята на евроизборите в Малта по-малко от половината претенденти идват от една от двете водещи партии в страната - Лейбъристката и Националистическата.

Картината на предходните избори бе много по-различна. Докато по-малките партии постоянно са имали мощно наличие в изборните листи с 12 представители, както през 2019 година, по този начин и през 2009 година, то самостоятелните претенденти не проявяваха изключително предпочитание за изява. На последните избори самостоятелните претенденти бяха едвам пет.

Защо този път обстановката е толкоз изменена?

Според някои анализатори по-големият брой самостоятелни претенденти отразява главно все по-голямата некадърност на двете съществени малтийски партии да привлекат гласоподаватели.

Независимият претендент Арнолд Касола не се поколеба да съобщи: " Има все по-голямо неодобрение във връзка с двете съществени партии, които ръководят всичко в страната. И избран брой хора към този момент не желаят да одобряват тази надменност ".

Бившият министър от Лейбъристката партия Еварист Бартоло също е склонен с сходна теза: " Все по-голям брой хора, както претенденти, по този начин и гласоподаватели, не съумяват повече да се разпознават с двете съществени партии ".

Колкото повече обществото се диверсифицира, акцентира той, толкоз повече партиите не могат да се оправят с това фрагментирано разнообразие.

Според Бартоло сходно отдалечаване на обичайните партии се следи в цяла Европа, където " огромна част от дейното население на Европейски Съюз се усеща разочарована и предадена от обичайните партии ".

Въпреки невиждания брой самостоятелни претенденти анализаторите са скептични по отношение на опцията дългогодишният двуполюсен политически модел да бъде нарушен. Социологическите изследвания сочат, че доминантната позиция на двете водещи партии няма да свърши толкоз скоро, защото те са надълбоко вкоренени в малтийското общество.

Освен това малтийската изборна система в допълнение усложнява нещата, защото претендентите на двете партии постоянно получават преимущество с помощта на наследени вотове от други претенденти от същата партия, за сметка на самостоятелни претенденти.

Сред претендентите на водещите партии се открояват:

Лейбъристка партия: общо 9 претенденти

Алекс Аджус Салиба

Най- известният претендент на Лейбъристката партия е евродепутат от 2019 година и съгласно неотдавнашно изследване е отпред в сегашната конкуренция. Той е единственият измежду актуалните евродепутати лейбъристи, който още веднъж се кандидатира. 36-годишният Аджус Салиба бе докладчик в Европарламента за Закона за цифровите услуги

Томас Байада

Томас Байада, технолог в региона на рибарството е единственият претендент от остров Гозо от Лейбъристката партия.

Той е държавен механически помощник в региона на рибарството в Постоянното посланичество на Малта към Европейски Съюз и съставлява Валета в договарянията, свързани с промишлеността на аквакултурата през последните 4 години.

Националистическа партия: 8 претенденти

Давид Каза

Най-дългогодишният малтийски народен представител, определен на първите избори през 2004 година и от този момент е в Европарламента. През 2019 година е бил един от квесторите на Европейския парламент, роля, която е трябвало да изостави след две години, с цел да може Роберта Мецола да заеме поста на ръководител на Екологичен потенциал.

Роберта Мецола

Националистическата партия ще заложи на Роберта Мецола, ръководител на Екологичен потенциал. Тя е взела участие във всички евроизбори, провели се в Малта до този миг, пропускайки единствено 2004 и 2009 година, преди да влезе в Европарламента през 2013 година, когато заема освободеното от Саймън Бусутил място.

Преизбрана е през 2014 година и 2019 година, получавайки 38 000 вота на първото гласоподаване.

Стремителното й развиване в европейската политика доближава кулминационната точка си с номинацията й за заместник-председател на Екологичен потенциал през 2020 година, а след две години и за ръководител.

Според изследване, извършено от Евробарометър сред 11 януари и 15 февруари към 34 % от малтийците са дали отговор, че нямат желание да гласоподават на изборите за Екологичен потенциал, 21 на 100 са декларирали, че са съвсем сигурни, че няма да гласоподават, а 13 % удостоверили, че евентуално няма да гласоподават. Двайсет и девет на 100 от интервюираните са декларирали, че са съвсем сигурни, че ще гласоподават, до момента в който 23 % евентуално ще гласоподават. Останалата част от интервюираните са споделили, че няма да имат опция да гласоподават или не са дали отговор на въпроса.

На последните избори за Европарламент в Малта през 2019 година, 27 % от жителите не са дали своят вот.

Според изследване на " Times of Malta " от края на март 52 % от интервюираните са декларирали, че ще гласоподават за Лейбъристката партия, а 39 % - за Националистическата партия.

Това преимущество на Лейбъристката партия се обрисува макар че Роберта Мецола, е най-популярния претендент за евродепутат от всички претенденти от всички партии. Цели 46 на 100 от интервюираните декларират, че към момента нямат обичан претендент.

Опозиционната Националистическа партия наподобява е на път за нов избирателен неуспех, дължащ се значително на вероятността доста гласоподаватели да решат да си останат у дома и забележителна част от тях да гласоподават за самостоятелни претенденти или претенденти на трети партии, които биха взели 8,3 на 100 от гласовете.

Според изследването 33 на 100 от гласоподавателите няма да гласоподават, макар че се чака този % да намалее с приближаването на изборите.

При последните евроизбори за Европарламент в Малта Лейбъристката партия получи 54,3 % от гласовете против 38 % за Националистическата партия.

Почти 40 % от младежите на възраст сред 25 и 34 години в Малта не са решили за кого да гласоподават, макар че Националистическата партия наподобява среща компликации посланието й да доближи до тази възрастова група. Само 14 % от младите гласоподаватели са подготвени да гласоподават за Националистическата партия по отношение на 23 % за Лейбъристката партия.

Според изследването дамите в Малта отдават по-голямо значение на евроизборите от мъжете. Почти 58 % от дамите са декларирали, че изборите за Екологичен потенциал са значими по отношение на 39 % от мъжете.

По-голямата част от гласоподавателите чака евродепутатите да пазят на първо място малтийските ползи. Над 30 % считат, че главната роля на евродепутата е да подсигурява, че законодателството на Европейски Съюз ще има позитивно въздействие върху Малта.

Само 11 на 100 от интервюираните настояват, че главната роля на евродепутатите е да се грижат закондоателството на Европейски Съюз да е от изгода за всички страни членки, а 16 на 100 чакат евродепутатите да окуражават Европейски Съюз да управлява малтийското държавно управление.

Анкетираните от съвсем всички възрастови групи считат, че главният приоритет на Европейски Съюз би трябвало да е миграцията, следвана от климатичните промени, обществената правдивост и икономическата политика.

Малта ще гласоподава за евродепутати, кметове и локални съветници на 8 юни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР