В градче в далечна Арктика украинци и руснаци живели рамо

...
В градче в далечна Арктика украинци и руснаци живели рамо
Коментари Харесай

Войната в Украйна слага край на историческа общност от украинци и руснаци в градче в Арктика

В градче в далечна Арктика украинци и руснаци живели един до друг до преди две години, към този момент обаче са част от разграничена общественост. Ситуацията за тях съществено се трансформира след пълномащабното навлизане на Москва. Войната в Украйна основава напрежение, което в някои връзки припомня

Студената война, а сред двете общности пада самобитна нова желязна завеса разказва  Voice of America .

Баренцбург e въгледобивен град, намиращ се в далечна Арктика. Тук съветските флагове и спомените от руската ера са постоянно срещани. Градът обаче не се намира в Русия, а в Норвегия. Той е ситуиран на норвежкия архипелаг Шпицберген, на повече от 600 км северно от континенталната част на страната. Поради необичайния юридически статут на островите там могат да се заселят хора от всякаква народност.

Дълги години руснаци и украинци са съставлявали по-голямата част от към 400-те поданици на града. През 2022 г. това се трансформира, когато доста украинци напущат.

Катерина е една от тях. Тя си потегля от града преди 2022 г. когато Русия нахлува в Украйна. Сега живее в най-голямото норвежко населено място в архипелага. Много украинци се реалокират там след началото на пълномащабната война.

 „ Тогава всичко се промени. Украинците към този момент не желаеха да живеят там, тъй като през онази година имаше доста проблеми. Усетих го, знаех, че е по този начин и си споделих, че не желая повече да имам контакт с руснаци ”, споделя дамата.

Според Катерина напрежението в града е почнало да се усеща още преди 2022 година, а някои руснаци и украинци са се преместили година по-рано.

Руският опозиционен водач и деятел за битка с корупцията Алексей Навални, който умря през февруари тази година в отдалечена арктическа наказателна колония е имал доста поддръжници там. Гласове са се чували и в поддръжка на Путин, което е довело до повишаване на напрежението.
Членове на съветската общественост в града споделят, че се опасяват да приказват за обстановката, защото към момента имат фамилии в Русия.

Местните поданици споделят, че връзките сред норвежките и съветските селища на острова са били положителни в продължение на доста години, даже по време на Студената война. През 2022 година това се трансформира - общите културни събития са прекъснати, а бизнес връзките сред Баренцбург и най-голямото обитаемо място в архипелага са прекратени.

Катерина споделя, че тя и останалите членове на общността от към 40 украинци вършат каквото могат, с цел да съберат пари за военните дейности вкъщи.

Преди близо век Договорът от Шпицберген открива суверенитета на Норвегия над тези арктически острови и дава опция на всички да живеят тук без визи, като забранява военната активност.

Не е имало открити военни дейности сред съветското и украинското население. Войната в Украйна в този момент обаче основава напрежение и сред двете общности, които назовават това място собствен дом, пада нова желязна завеса, показват от VOA .
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР