Ръстът на минималната работна заплата вече е факт. Увеличението от

...
Ръстът на минималната работна заплата вече е факт. Увеличението от
Коментари Харесай

Новата минимална заплата и ефекти върху икономиката: Задават ли се трусове на пазара на труда

Ръстът на минималната работна заплата към този момент е реалност. Увеличението от 780 на 933 лв. от януари беше гласувано от депутатите, само че какви резултати би имало в стопанската система?

Според изследване на Българската стопанска камара измежду 784 компании нарастването ще оскъпи стоките и услугите. 43% от компаниите споделят, че ще се наложи да вдигнат цената на предлаганите от тях артикули и услуги, с цел да могат да запазят личния състав си.

Най-голям дял от представителите на бизнеса са нараснали заплатите, a 14 на 100 - сумата за ваучери

16% - че ще усилят възнагражденията единствено на чиновниците, наети на минимална заплата.

15% са на мнение, че повдигането ѝ на 933 лв. няма да сътвори проблем и няма да редуцират работна ръка. 26% декларират, че ще са принудени да усилят всички заплати в предприятията си, само че това ще е непостижимо за тях.

Във фабрика за салфетки работят 15 души. Сред тях е и Ангел, който се разписва против минимална заплата от 780 лв. в този момент. Намира нарастването на 933 лева за алегорично.

Български жители са назначавани фиктивно във френски предприятия. Какво се случва по-късно?

Собственикът на компанията няма да редуцира чиновници, само че не може и да вдигне цената на създадените салфетки Ако го направи, няма да е конкурентен с останалите, изяснява той. А разноските му ще се усилят.

Според последните пормени в Кодекса на труда минималното възнаграждение би трябвало да е 50% от междинната брутна заплата. Този модел е циничен, а минималните хонорари трявбва да се договарят сред профсъюзи и работодатели, считат от Асоциацията на индустриалния капитал.

„ Много хора ще кажат от кое място накъде, ние сме квалифицирани служащи, за какво ще бъдем на минимална заплата; естествено, и те ще желаят покачване. Това е оправданието на профсъюзите – те считат, че изпод нагоре могат да пресират заплатите “, сподели Теодор Дечев, шеф „ Индустриални политики “ в АИКБ.

Синдикатите не са съгласни.

Нуждата на българските работодатели от висшисти нараства с 26,8%

„ Няма по какъв начин за едните да е доста по-ниско, за другите – по-високо. Жизненият най-малко на едно лице е 1500 лева Минималната заплата за идната година е 933 лева – т.е. по какъв начин това лице върви на работа, връща се и оцелява със сумата от 933 лева? Може да се окаже, че един бизнес е планувал да наеме хора за идната година, само че поради увеличението на минималната работна заплата се отхвърля от едно такова деяние “, счита Aтанас Кацарчев., основен икономист на КТ „ Подкрепа “.

Така по-високото минимално заплащане ще повлияе на  заетостта в градовете отвън София, заключава икономистът.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР