Раннохристиянска базилика от 4-6 век проучват археолози край дупнишкото село

...
Раннохристиянска базилика от 4-6 век проучват археолози край дупнишкото село
Коментари Харесай

Археолози проучват раннохристиянска базилика край село Червен брег

Раннохристиянска базилика от 4-6 век изследват археолози край дупнишкото село Червен брег. Тя е била внушителна по размери и е разрушена от мощно земетресение. Върху останките й епохи по-късно е построен феодален храм. Той съществува и през днешния ден и е неповторим със непокътнатите ранни фрески. Ценните археологически находки потвърждават, че в региона е имало богато населено място, съществувало от късната древност до Средновековието.

Целта на археолозите е да бъде разкрита северната стена на базиликата, датирана към VI век, която е разрушена след земетресение. Екипите към този момент са съумели да открият остатъци от некропол, антични съдове, керамика и монети.
Д-р Светла Петрова, Национален археологически институт с музей към Българска академия на науките: Открихме много заровени фрески, от разнообразни фрески интервали на църквата. Включително фрески от интервала от съществуването на самата базилика. И най- значимото, което за нас е като цяло, че на престолния камък, който е в черква, е в действителност истинският напрестолен камък в средновековната черква. Абсидата е истинска.
Според историците, раннохристиянската базилика и средновековната черква " Свети Спас " при село Червен брег могат да притеглят доста туристи.
Д-р Светла Петрова, Национален археологически институт с музей към Българска академия на науките: Имахме концепция да създадем един бранд Рила, т.е. обединяването на няколко общини, които се сплотяват в една обща цел - развиването на културния туризъм, дали той ще бъде поклонически, обвързван с предишното на обособени региони.
Финансирането на археологическите изследвания е обезпечено от Община Дупница и е в размер на 10 000 лева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР