Рафаел Надал разкри, че е напълно наясно, че травмата в

...
Рафаел Надал разкри, че е напълно наясно, че травмата в
Коментари Харесай

Надал за контузията: Костта ми е разцепена, няма лечение

Рафаел Надал разкри, че е изцяло наясно, че контузията в стъпалото му е нелечима, само че все пак продължавада се любува на тениса и гледа с оптимизъм към бъдещето. На конференцията след днешната си победа над Яник Ханфман испанецът направи равносметка на петте си мача от началото на сезона и разкри дали мисли за възможния четвъртфинал против Александър Зверев в Мелбърн.

– Как би сравнил днешния си мач с този от първи кръг?

– В случая приказваме за двама изцяло разнообразни тенисисти. Мисля, че през днешния ден предизвикването беше по-голямо от позиция на съперника. Той игра ужасно, беше нападателен и пласира някои отлични удари, тъй че въобще не ми беше елементарно. Първият сет приключи 6-2, само че тъкмо той в действителност беше най-трудният.

– Трябваше ли да внесеш промени в стила си на игра, с цел да предпазваш крайници си след травмата?

– Трудно е да правиш каквито и да е промени, когато се завръщаш след сериозна травма. Разбира се, настройката ми е да играя малко по-агресивно, само че най-важното е да остана здрав. Ако си здрав, можеш да тренираш повече и надлежно да направиш измененията, които искаш, след което да ги приложиш в мачовете. В противоположен случай е много по-трудно. Мисля, че пет мача не са задоволително, с цел да преценява дали се постанова да трансформира нещо или не, само че мисля, че в случай че имам опция да играя по-често през идващите няколко месеца, представянето ми ще става все по-добро и ще имам опция да трансформира някои неща.

– От какво си най-доволен след тези пет мача? Мислиш ли, че има някой съответен детайл от играта ти, който се нуждае от усъвършенстване?

– Най-доволен съм от резултатите, естествено. Победите ми разрешават да не преставам напред в шампионатите и надлежно да натрупвам игрова процедура. Вдругиден още веднъж ще имам опция да изляза на корта против доста добър състезател, който може би ще е Хачанов. Това е най-важното. Както споделих още преди шампионата, началото няма да е съвършено, само че след всеки ден, в който извозвам на корта, възможностите да играя по-добре нарастват. Мисля, че досега се оправям добре, само че сигурно ще би трябвало да повиша равнището си, в случай че желая да стигна до заключителните етапи на шампионата. Вълнувам се, че още веднъж ще играя в трети кръг в този шампионат. След всичко, през което прекосих през последните месеци, несъмнено не усещам напрежение върху себе си. Единственото напрежение идва от това, че би трябвало да се постарая да се опазя от нова травма, само че все пак съм доста благополучен, че още веднъж играя. Ще продължа да давам най-хубавото от себе си, както съм го правил през цялата ми кариера, и ще се старая да се модернизирам всеки ден.

– На конференцията след днешния си мач Виктория Азаренка се изрече в поддръжка на въвеждането на имунизацията против Covid-19 като наложително условие в WTA тура. Обсъждана ли е сходна мярка и за мъжкия тенис на съвещанията на Съвета на играчите?

– Не съм аз индивидът, който може да отговори на този въпрос. Вече съм коментирал неведнъж тази тематика. В продължение на доста време трябваше да бъдем карантинирани в балони, което въобще не е прелестно. Мисля, че в случай че всички се имунизират, това ще усъвършенства живота в тура и, което е по-важното, живота отвън тура. Винаги ще поддържам здравните ограничения, които оказват помощ за спасяването на човешки животи.

– Преди малко сподели, че ще се стремиш да подобриш физическата си кондиция. На четвъртфинала би могъл да играеш против Александър Зверев. Мислиш ли, че ще бъдеш задоволително квалифициран за подобен дуел?

– Не знам, не мисля толкоз напред. Преди това би трябвало да мина трети кръг, както и осминафинала, които ще са два доста сложни мача. В момента въобще не мисля за четвъртфинала. Има задоволително работа, която би трябвало да свърша, с цел да стигна до там. Мачовете против Хачанов, в случай че приемем, че ще играя против него, постоянно са съществено предизвикателство, изключително в обстановката, в която съм аз сега. Напредвам последователно и се съсредоточвам само върху това, което ми следва на идващия ден.

– Напоследък се приказва от ден на ден за възрастта ти. Каква е позитивната страна на това да си на 35? Какво имаш в този момент, което нямаше преди 10 години?

– Главното е, че реализирах доста повече, в сравнение с в миналото бях мечтал, и съм прекарал в тура едни прелестни съвсем 20 години. С изключение на това няма нищо положително, тъй като се приближавам към края на пътя (смее се). Часовникът не стопира да тиктака, нали по този начин? Такъв е животът и би трябвало да го приемеш. Но няма проблем, всичко е наред. От позиция на тениса би могло да се каже, че съм по-опитен, само че персонално за мен това не е кой знае каква разтуха (смее се).

– На няколко пъти сподели, че травмата в стъпалото е хронична и те е съпътствала през съвсем цялата ти кариера. Лекарите имат ли прогнози по отношение на това по какъв начин биха могли да се развият нещата в бъдеще?

– Ситуацията е такава, че тарзалната ми кост на процедура е разцепена на две. Необратимо е, няма лекуване за това. Ясно е, че това ще ме съпътства до края на живота ми. За момента обаче към момента съм в положение да играя. Наясно съм, че в оставащите години от кариерата ми нещата въобще няма да са съвършени, само че все пак виждам напред с оптимизъм. Ако имаш някаква по-голяма цел, която те прави благополучен, тогава болката си заслужава. За мен тази цел е да играя тенис. Нямам никакви съответни упования за сезона. В момента играя просто тъй като това към момента ме прави благополучен. В противоположен случай нямаше да има никакъв смисъл. Ако болката е прекомерно сериозна и ти пречи да преследваш задачите си, тогава би трябвало да обмислиш други разновидности. За благополучие, аз към момента не съм достигнал до този стадий. Завърнах се в тура с голям възторг и имам вяра, че ми предстоят положителни неща.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР