Промените в естествения циркаден римъм на тялото дават много по-дълбоко

...
Промените в естествения циркаден римъм на тялото дават много по-дълбоко
Коментари Харесай

Нарушенията на съня променят протеиновия състав на кръвта


Промените в естествения циркаден римъм на тялото дават доста по-дълбоко отражение върху виталните процеси, в сравнение с се предполагаше. Оказва се, че нарушаванията на съня повлияват даже на състава на кръвта. Продължителното бодърстване през нощта и сънят денем нарушават естествената секреция на най-малко 100 белтъка в състава на кръвната плазма , които вземат участие в основни витални процеси. Това открива изследване на университет в Колорадо, Съединени американски щати, и потвърждава, че даже краткотрайните нарушавания на съня може да предизвикат физиологични проблеми, пагубни за положителното ни здраве.

Проучването е първо по рода си, проследяващо вариациите в белтъчния състав на кръвната плазма в границите на едно денонощие и това по какъв начин те се повлияват от измененията в циркадния темп на тялото. Нарушенията на съня предизвикат тъкмо такива промени, които в дълготраен проект оказват съществено въздействие върху състава на кръвта ни.

Учените откриват, че безсънието , продължителното будуване нощем и компенсирането им със сън денем оказва въздействие върху плазмените равнища на някои основни кръвни белтъци. Някои от тях вземат участие в регулацията на кръвната захар, други - в производството на сила, а има и такива основни за естественото действие на имунната система. Това изобретение затвърждава по категоричен метод от дълго време откритото съмнение, че продължителните нарушавания на съня покачват риска от хронични здравословни проблеми като диабет, отслабена имунна система, постоянно боледуване и други

Откритието е направено след следене положението на няколкодесетки доброволци в Съединени американски щати, които са се подложили на няколкодневни фрапантни промени в циркадния си темп – будували са и са се хранили нощем, а през деня са спали. По самата си същина този модел на цикъла сън-бодърстване е естествено натрапен при към 20% от международното население, което работи на смени. При контролната група учените откриват бърза адаптация на организма към новия режим и липса на съществени недоволства, като се изключи по-високата уморяемост през първите 2-3 дни. След това очевидно организмът на доброволците изглеждал пригоден към новите интервали на сън и бодърстване .

Свързани публикации.. Какво се случва с най-важните ни органи по време на сън? 0 Краткият сън – по-опасен от дългото будуване 0 Възможно ли е да заспим с отворени очи? 0

Макар и невидими обаче следствията били на разположение и се простирали в дълбочина – чак до промени в състава на кръвта. Само в границите на 3-4 дни след налагане на измененията в циркадния темп на доброволците се открива, че протеини, които обикновено се секретират нощем, към този момент бележат пик на концентрациите си денем, и назад. Един от тези протеини е глюкагон . Под негово въздействие черния дроб освобождава огромно количество глюкоза в кръвта от своя запас. Този протеин обикновено се синтезира денем в случаите, когато на тялото е нужна повече сила. При нарушавания на съня и будуване нощем се открива пик на концентрациите на глюкагон през нощта, освен това със стойности, по-високи от естествените денем. Според учените продължителното излагане на такива условия непроменяемо покачва риска от затлъстяване и диабет.

Все още не е ясно дали нарушаванията в модела на съня са директна причина за рисковите вариации в протеиновия профил на кръвта , или те идват от храненето през нощта. Която и да се окаже повода обаче проучванетo на американските учени за следващ път потвърждава неподходящия резултат на проблемите със съня върху общото ни здравословно положение и потребността от нормализиране на нарушавания циркаден темп колкото се може по-бързо.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР