Сънят неименуемо притежава сериозни положителните ефекти за човешкото здраве. Организмът

...
Сънят неименуемо притежава сериозни положителните ефекти за човешкото здраве. Организмът
Коментари Харесай

Дългият сън крие опасности за сърцето


Сънят неименуемо има съществени позитивните резултати за човешкото здраве. Организмът се възвръща по време на сън, отстранява метаболитните боклуци, натрупали се по време на интервалите на интензивност, усъвършенства своята памет и поддържа когнитивните си качества. Не на последно място – сънят е значителен за действието на сърцето .

Разбира се, нуждата от сън зависи както от възрастта, по този начин и от обособения човек.

Използвайки обаче данни от повече от един милион възрастни души, учени откриха, че съществуват някои граници, отвън които оптималното сърдечно здраве е застрашено. До момента множеството проучвания са фокусирани върху лишаването от сън, само че отчет, показан по време на

Европейския кардиологичен конгрес в Мюнхен, Германия, ни осведоми, че дългите часове, прекарани в леглото, следва също да се заобикалят.

Авторите от Центъра за сърдечна хирургия "Онасис " в Атина споделят, че хората, които спят по-малко от шест часа на нощ или повече от осем часа, са изложени на нараснал риск от коронарна артериална болест или инсулт. Ако би трябвало да приказваме в проценти, по-големият риск касае тези от нас, които са предразположени към по-дълги часове на сън. Спящите, които надвишават границата сред 6 и 8 часа, са застрашени от 33% по-голям риск, спрямо тези, които даже не я доближават – при тях заплахата е към 11% по-висока.

Свързани публикации.. Навиците, които да заобикаляме преди сън 0 Джогинг - изгоди и опасности за сърцето 0 Д-р Ивайло Петров: Няма универсални правила за профилактика на инсулта, само че има 6 значими рекомендации към всеки 0

На откривателите ще са им нужни спомагателни старания, с цел да разпознават съответните

аргументи зад предоставените статистики, само че за момента знаем, че сънят оказва въздействие

върху биологични процеси като метаболизма на глюкозата, кръвното налягане и възпалителните процеси - всички от които играят роля при сърдечносъдовите проблеми .

Изследването не би трябвало да тормози хората, които понякога претърпяват по някоя безсънна нощ или пък си разрешават да спят до обяд през уикендите. Ако сходни положения обаче са въпрос на систематични прояви, създателите припомнят, че човек би трябвало да се обърне към своя доктор .
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР