Ново проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association

...
Ново проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association
Коментари Харесай

10-часовият сън скъсява живота ни


Ново изследване, оповестено в Journal of the American Heart Association демонстрира, че и прекомерно многото сън може да оказва отрицателни резултати върху организма. Проучена е база данни от 74 разнообразни проучвания, в които общо са взели присъединяване три милиона души.

Изводите от проучванията са ориентирани към връзката сред нуждата от повече сън и здравословното положение на организма. Нуждата от сън с дълготрайност повече от 8-9 часа се показва като маркер за съществуването на здравословни проблеми.

Проучването демонстрира, че лица, при които сънят е с дълготрайност повече от 10 часа рискът за смъртен излаз , провокиран от инфаркт или инсулт е по-висок спрямо тези, при които 8 часа сън са задоволителни. Процентът на сърдечносъдовите болести нараства до 49% при хората, които избират и имат нужда от по-дълъг сън.

В проучването се показва и нарасналата възможност за преждевременна гибел при 30% от лицата имащи потребност от най-малко 10 часа сън на ден, спрямо тези, при които нужният нощен сън е в границите на 7-8 часа.

Един от методите, които показват учените за „ изплъзване “ от омагьосания кръг на продължителния сън е навиване на тревога за по-ранен час на ставане от този на личния ни биологичен часовник.

По време на сън се забавя сърдечната и дихателната активност, както и отговорът към разнообразни външни тласъци. Паралелно с това понижават по активност катаболните процеси в организма, за сметка на засилващите се анаболни процеси.

От изследването излиза наяве, че освен дребното количество сън може да носи опасности за здравето ни, само че и несъразмерното часове дневно, прекарани в сън също оказват отрицателно въздействие върху организма.

Специалистите предлагат нощният сън да бъде в границите на 7-8 часа. Следобедните дрямки също могат да оказват освежителен резултат, само че в границите на 30-40 минути, тъй като в противоположен случай дългият следобеден сън може да наруши нощния сън, което от своя страна да докара до възприятие за неотпочиналост и унесеност денем.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР