Докато спим, в телата ни се случват много неща. Например,

...
Докато спим, в телата ни се случват много неща. Например,
Коментари Харесай

Защо не падаме от леглото по време на сън?


Докато спим, в телата ни се случват доста неща. Например, не е нужно да сме будни, с цел да продължаваме да дишаме и да отделяме хормон на растежа. За някои хора не е нужно да са будни, с цел да стоят прави или да се разхождат.

По сходен метод не е нужно да сме будни, с цел да не падаме от леглото: като че ли тялото ни знае границите на другояче не изключително необятните пространства, върху които лежим. Как е допустимо това?

За да отговорим на този въпрос, дано стартираме малко отдалеко.

Съставен от милиарди нервни кафези, всяка от които може да открива контакт с хиляди или даже десетки хиляди други, мозъкът неизбежно е най-сложният орган в човешкото тяло . Мнозина обаче имат вяра, че човек употребява единствено 10% от своя мозък. Така, да вземем за пример, въпросник от 2013 година, направен от The Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research, показва, че към 65% от американците споделят сходен мироглед – мит, който бива повтарян неведнъж в публикации, телевизионни стратегии и филми.

Въпреки че е правилно, че не всички мозъчни области са дейни по едно и също време, общоприетите ни способи за мозъчна визуализация могат да покажат, че множеството области, сходно на мускулите, са дейни в продължение на 24 часа . Не е инцидентно освен това състояние, че мозъкът, който съставлява единствено три % от тежестта на тялото, употребява цели 20 % от силата му.

Свързани публикации.. Дългият сън крие рискове за сърцето 0 Сънят при бебето - какви са потребностите? 0 Помага или пречи сексът на съня? 0

Човешкото тяло има датчици във всеки мускул, сухожилие и лигамент, известни като проприоцептивни рецептори , чиято роля е да обезпечават на мозъка значима информация за динамичността на света, в това число къде тялото или част от тялото се намира пространствено във всеки един миг.

Имайки поради казаното до тук, мозъкът остава извънредно деен даже по време на сън: той не изключва вътрешната си система за мониторинг , демонстрира сензитивност към дискомфорт, към тон и придвижване, както и постоянно контролира позицията на тялото, бидейки наясно с разположението в пространството за спане.

Що се отнася до дребните деца, които понякога падат от леглото, тяхната проприоцепция е още недоразвита. Не единствено това, само че не забравяйте, че те трансформират формата си непрекъснато, учейки се по какъв начин телата им се вписват в околната среда.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР