Пролетта на 1982 г. е един много специален период за

...
Пролетта на 1982 г. е един много специален период за
Коментари Харесай

Великата битка за Фолкландските острови – как две страни искаха война, за да скрият позора си

Пролетта на 1982 година е един доста специфичен интервал за медиите. В продължение на 10 седмици, историята на дребни острови, на изток от Южна Америка, не престават да бъдат точката на горещо събитие. В исторически проект ще открием, че това е краят на последната колония, която Британската империя има. Днес същата територия е позната като Англия, само че тогава, когато стопанската система е в крах, с последни сили ще се води едно изключително цветно стълкновение, като конкурент тук ще бъде Аржентина.

Ако си спомняте залеза на английското моторно предаване „ Top Gear “, точно прословутият скандал с един от водещите – Джереми Кларксън, беше повода за прекратяването на предаването – това и фактът, че въпросният най-сетне стигна до физическа разпра с един от сътрудниците си. Въпросното предаване снимаше своя коледен епизод точно в Аржентина, а огромните почитатели знаят, че където и да отиде екипът, постоянно има много кавги, а в аржентинското крушение докара до набези, експанзия и още доста други опити за физическа разпра.

Причината? Регистрационният номер „ H982 FKL “, който бързо беше разчетен от запалени фенове като спора на Фолкландските острови през същата година. Какво се случва тогава? Самият спор продължава към 74 дни и през днешния ден продължава да се преглежда като историческо събитие без особена стойност. Г-жа Тачър доста упорства да бъде запомнена, като политика, който отхвърля да се съобщи толкоз елементарно и да резервира последното парче земя, което е останало под короната. Нейният дебелоглав се прави оценка в човешки животи и един псевдо национализъм, който продължава да отваря раните и до този миг, само че дано стартираме през цялото време.

На въпросните острови, локализирани на повече от 10 000 километра от Англия, живеят почти към 1800 души, като огромна част от тях имат английско родословие. Хората на острова се занимават с отглеждане на животни, обработват земя и постоянно са уязвими само и единствено от търговията с външни източници. Като открити фермери, жителите стартират да мечтаят да се развиват и в риболова, само че това не е чак толкоз впечатляващ триумф, както можем да подозираме.

Фактът, че огромна група от мобилизираните морски сили подозирали, че отпътуват някъде към крайбрежията на Шотландия, демонстрира и какъв брой тъкмо внимание е било вложено върху Фолкландските острови. Историческият списък показва, че първият човек, стъпил на тази земя е капитан Джон Стронг, който записва в дневника си, че стъпва на ненаселен остров. Някъде през XVIII век ще стартира да се докарва популация и да се обработва земя, която се радва на съществени налози.

Фолкландските острови скоро се трансформират в територия, която в избрани моменти е била следена даже от испанците. С оповестяването на новата самостоятелност на Аржентина – към 1820 година – идва и желанието за взимането на островите. Британците се връщат през 1833 година и прогонват аржентинците, въпреки и те да имат конвенция с испанците. Англия е подкрепена от Съединени американски щати, изключително откакто страната от Северна Америка е имала проблеми с южната съседка, като проблемите са обвързани с ловът на китове.

Фолкландските острови стават публична английска колония и с това няма безусловно никакви искания – мирът остава съвсем век. През идващите няколко години точно новите притежатели ще оферират на жителите въпреки всичко да вдигнат аржентинския байрак, само че без никакъв триумф. Мнозина не имат вяра, че страната ще може да се оправи с ръководството, изключително откакто вложенията от истинските притежатели са надалеч по-приятни. През 1968 година има гаранция, в която хората на острова ще могат да преценяват към кого да се причислят. Предложението от тях е да останат английска колония, само че също по този начин да признаят аржентинския суверен.

Продължителното закъснение най-сетне ще докара до 19 март 1982 година Аржентинците се изморяват и стигат до един от по-далечните острови на веригата, забиват аржентински байрак – там са, тъй като събират метал за скрап. С това посягане е ясно, че двете страни ще основат напрежение. Само две седмици по-късно ще дойдат и аржентинските сили, които ще реалокират пристанището на Южна Джорджия – един от островите, принуждавайки британците да се отдръпват, като даже няма жертви. Търсенето на белята в такива моменти е към този момент факт. На 5 април английските медии оповестяват, че страната е длъжна да си върне назад територията, тъй като тези към 1000 индивида са английски жители – най-малко такава е мистерията. Ангажирана е флотата, която има задача да отговори на аржентинската тирания.

По това време „ врагът “ ще се постарае да употребява всички сили, с цел да отклони вниманието от ниската стопанска система и бедността. В края на април, британците към този момент са почнали серия от морски и въздушни борби. Според американските военни сили, взимането на острова е на практика невероятно, а в този миг Аржентина разполага с доста по-добро въздушно оръжие. Именно тук английската нелепост ще помогне за потъването на HMS Sheffield – по мнение на екипажа, възможностите аероплан да дохвъри от Аржентина и да ги удари, са изцяло минимални.

Докато има някакви правила на войната, двете страни вземат решение, че целия океан е полесражение и не стопират да се атакуват, без значение дали са в съответната точка на спора или не. На 21 май английски командоси стигат до островите с амфибии и след няколко седмици в тежки сражения, аржентинците се предават, поставяйки завършек на 74-дневния конфликт – 14 юни. Конфликтът води до 649 жертви от страна на Аржентина, 255 английски боеца и 3-ма локални. Една от аргументите за загубата е и тежка стихия, която затруднява флотата на окупаторите да стигне на време. В деня на „ нападението “ към 88% от жителите са дали своят вот, че страната би трябвало да се намеси. Тачър няма различен излаз, с изключение на да влезе във война, тъй като от самото начало дава обещание разцвет, въпреки и от самото начало да се оказва една от най-грешните в цялата игра.

Още по-лошото е, че самата тя оказва помощ за унищожаването на всички търговски съюзи. Резултатът е висока безработица, неналичието на спомагателни средства и бедност. Аржентиците задействат златната карта, която да разреши на армията да покаже коя тъкмо е била империята, въпреки и да водят сражението извънредно едва. След самия случай на Фолкландските острови са изпратени повече пари, в сравнение с по всяко друго време и там нещата се възстановяват. През 2013 година още веднъж има гласоподаване, като единствено 3-ма от 1500-те дали своят вот са на мнение, че колонията би трябвало да се причисли към Аржентина.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР