Според легендата ахейците, предвождани от Агамемнон, прекарват 10 години в

...
Според легендата ахейците, предвождани от Агамемнон, прекарват 10 години в
Коментари Харесай

Съществувал ли е наистина Троянския кон?

Според легендата ахейците, предвождани от Агамемнон, прекарват 10 години в блокада на Троя, без да съумеят да пробият отбраната на града. Един ден те вземат решение да се престорят, че се отхвърлят, и отплавали към близкия остров, оставяйки след себе си голям дървен кон. Вярвайки, че гигантската скулптура е подарък за богинята Атина, троянците я вкарват през градските врати в беззащитното сърце на града си, без да подозират, че в него се крият гръцките бойци. С настъпването на нощта те излезли от коня и опустошили Троя, поставяйки завършек на епичната война.

Това, което знаем, е, че Троя евентуално е била името на град от бронзовата ера в сегашен Хисарлък в Западна Турция. Открит от немския откривател Хайнрих Шлиман през 70-те години на XIX в., на обекта са открити дребен брой върхове на стрели и доказателства за огън в пласт от седимента, датиран към 1200 година прочие н. е., което почти съответствува с датата, упомената от Омир в епичната му поема „ Илиада “. И затова може да се загатне за някаква борба, само че свързването на тези находки с цяла десетилетна блокада е малко пресилено.

Що се отнася до прословутия кон, Омир в действителност го загатва единствено пътем в „ Одисея “, а първото значително изложение на събитието може да се откри в „ Енеида “, формирана от римския стихотворец Вергилий повече от хилядолетие след хипотетичната ловкост. Повечето модерни археолози одобряват думите на античния създател с доза здравословно подозрение и подозират, че гигантският кон евентуално е бил по-скоро метафора, в сравнение с дословен случай.

Например доктор Арманд Д’Ангур от Оксфордския университет изяснява, че „ археологическите доказателства демонстрират, че Троя в действителност е била опожарена; само че дървеният кон е утопичен, може би въодушевен от метода, по който античните обсадни машини са били обличани с влажни конски кожи, с цел да не бъдат подпалени “.

С други думи, митичният троянски кон може да е бил по-скоро таран или друга военна машина, които е разрешила на ахейците да стигнат до Троя по доста по-неуловим метод, в сравнение с допуска историята. За страдание обаче е доста малко евентуално археолозите в миналото да открият остатъци от такова приспособление – сходно на кон или друго – защото артефактите от древността нормално се разлагат доста преди да бъдат открити…

Въпреки това концепцията за подобен метод се е вкоренила в актуалната просвета и език, като даже е дала името си на компютърния злотворен програмен продукт, който нахлува в системите на жертвите, като се маскира; троянският кон е съвършената метафора за нещо, което нахлува и унищожава от вътрешната страна.

Може би по тази причина античните поети са го измислили, с цел да показват метода, по който Агамемнон и компания са разрушили град Троя.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР