Ако някога сте виждали военно погребение или церемония по филмите,

...
Ако някога сте виждали военно погребение или церемония по филмите,
Коментари Харесай

Защо американското знаме се сгъвна на триъгълник по време на церемонии?

Ако в миналото сте виждали военно заравяне или гала по филмите, евентуално ви е предписание усещане по какъв начин гвардейците сгъват американското знаме. Тази остаряла военна традиция има богата история – и нейната символика е значима както за военнослужещите, по този начин в действителност и за ветераните и елементарните цивилни.

Първоначалната версия на американското знаме – тази със единствено 13 звезди – е показана на 14 юни 1777 година след приемането му от Континенталния конгрес. Докато преди този момент всяка от колониите е развявала свое лично знаме, в този миг всичките 13 колонии се сплотяват в единна нация. Близо 200 години по-късно, през 1960 година, президентът Дуайт Айзенхауер приема настоящето знаме с 50 звезди.

Всяка част от флага съставлява историята на страната – да вземем за пример, както знаем, 50-те звезди съставляват 50-те щата на Съединени американски щати, а пък алените и белите ленти символизират първичните 13 колонии. Цветовете също имат своето значение: синият цвят е знак на зоркост и правдивост, белият – на непорочност, а аленият – на смелост и героизъм.

Никой не знае по кое време тъкмо е почнала традицията да се сгъва американското знаме в триъгълник, само че се знае, че тя се извършва постоянно по време на церемониални събития, в това число военни погребения, някои празници и в края на всеки ден във военните бази.

Макар че в Кодекса на знамето на Съединени американски щати не се показва категорично, че то би трябвало да се сгъва в триъгълник, в него е разказано какво би трябвало да се прави, когато то е както изложено, по този начин и прибрано. В този смисъл източниците дават разнообразни отзиви за това по какъв начин е зародила тази традиция.

 Flickr - Official U.S. Navy Imagery - Sailors fold an American flag at a burial at sea.

Цялостният развой на прегъване има за цел да изобрази края на деня, който отстъпва място на нощта. Макар общото мнение да е, че 13-те сгъвания символизират първичните 13 колонии, всяка обособена дипла има и второ значение, което е обвързвано с произхода на Съединените щати:

Първата сгъвка: Символизира живота.
Втора сгъвка: Символизира вярата във безконечния живот.
Трета сгъвка: Отдава респект на тези, които са напуснали редиците на американската войска и са отдали част от живота си за отбраната на страната.
Четвърта сгъвка: Олицетворява вярата на жителите в Бога, без значение дали се обръщат към него по време на мир или война.
Пета сгъвка: Символизира Съединените американски щати като цяло.
Шеста сгъвка: Символизира клетвата, която американците дават на знамето и на своята страна.
Седма сгъвка: Почит към въоръжените сили.
Осма сгъвка: За миналите през „ Долината на мрачната сянка “, както се споделя в Псалм 23:4.
Девета сгъвка: Олицетворява женствеността.
Десета сгъвка: Посветена на Бащата, който е обезпечил деца за отбрана на Съединените щати.
Единадесета сгъвка: За текста под печата на царете Давид и Соломон и отдава респект на Бога на Авраам, Исаак и Яков.
Дванадесета сгъвка: Признава Бога като Отец, Син и Свети Дух.
Тринадесета сгъвка: Напомня на жителите за девиза на Америка: „ Уповаваме се на Бог “.

Накрая знамето би трябвало да бъде завършено като шапка, сходна на носените от континенталните сили по време на Американската гражданска война. Самата форма е в чест на Джордж Вашингтон, Джон Пол Джоунс и бойците, моряците и морските пехотинци, които са служили с тях.

След 13-тото огъване би трябвало да се виждат единствено белите звезди и синият фон; алените и белите ленти не би трябвало да се виждат.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР