Във военната история има много странни събития, но малко са

...
Във военната история има много странни събития, но малко са
Коментари Харесай

Как френски кавалеристи превзеха холандския флот

Във военната история има доста странни събития, само че малко са толкоз необикновени, колкото Битката при Тексел (да не се бърка с тези през 1673, 1694 и 1914 г.). Тя се състои във водите край крайбрежията на Ден Хелдер, Нидерландия, и в нея френски кавалеристи пленяват няколко холандски кораба, попаднали в мразовит капан.

Битката при Тексел се случва по време на Войната на първата антифренска коалиция – една от френските революционни войни. В нея – като тя се организира през 1792-97 година – Франция и нейните съдружници и сателитни страни се изправят против френските роялисти, страните от Свещената Римска империя, Нидерландската република и разнообразни италиански страни. Резултатът е победа за французите, която освен усилва въздействието на страната в цяла Европа, само че и спомага за възхода на Наполеон Бонапарт.

 Nederland 1916 rus

Зьойдерзе

Зимата на 1794-95 година е изключително студена, което води до замръзването на доста водни пътища в Европа, в това число и на залива Зьойдерзе в Северно море. Предвид метеорологичните условия холандският флот, командван от капитан Херманус Рейнтйес, взема решение да изкара зимата в региона – и 14-те му кораба замръзват в дебелия лед.

На 19 януари 1795 година, в същия ден, в който флотът идва в региона, холандците афишират основаването на Батавската република, която по-късно попада под властта на Френската империя при Наполеон. Предвид обстоятелството, че нидерландците и французите към този момент се считат за съдружници, няма потребност да не престават да се бият – в действителност новото батавско държавно управление издава заповед до флотите си, в това число и до корабите, закотвени край Ден Хелдер, да не се бият с французите, а вместо това да се пазят от всякаква английска интервенция.

На 23 януари 1795 година военачалник Йохан Вилем дьо Винтер и неговият 8-ми хусарски полк идват в Ден Хелдер, откакто ден по-рано военачалник Жан-Шарл Пишегру им е споделил да се оправят с холандските моряци, който са в капан във водата. Там, придружаван от мъже от 15-и пехотен полк, подполковник Луи Лахур и няколко кавалеристи прекарват конете си (със завързан плат на копитата) през леда до корабите.

Групата френски бойци идва при заседналия холандски флот, очаквайки известна опозиция от страна на екипажите. Но поради неотдавнашната разгласа те били поканени на борда, с цел да договарят за капитулация. Също по този начин им е казано, че холандците имат желание да останат на борда на военните си кораби, до момента в който политическата обстановка в Нидерландската република не стане по-ясна. Пет дни по-късно екипажите поставят клетва пред французите.

Както беше упоменато нагоре, това е единственият случай в историята, когато кавалерийска мощ пленява военноморски флот. Нещо повече, не са дадени никакви жертви, което трансформира станалата известна като борбата при Тексел (по името на близкия остров) в неповторим миг от войната на Първата коалиция.

Малко повече от месец след „ борбата “ измежду холандските екипажи избухва всеобщ протест: те са смутени, че не са получавали заплати съвсем една година, и считат, че смяната в държавното управление е причина да не съблюдават повече разпоредбите, открити от Нидерландската република. Така по-голямата част от моряците напущат корабите.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР