Проф. д-р Станимир Сираков, който нашумя с иновативната операция на

...
Проф. д-р Станимир Сираков, който нашумя с иновативната операция на
Коментари Харесай

Лекарят, оперирал мозъка на дете през крака, е финалист за Балканските Оскари

Проф. доктор Станимир Сираков, който нашумя с новаторската интервенция на мозъка на момче през вената на крайници му, е единствения българин с тапия от Европейския ръб по Невроинтервенции и е 37-мият експерт по невроинтервенции в международен мащаб.

През 2020 година той сполучливо минава изпит за придобиването на европейска тапия по интервенционална неврорентгенология присъждана от Европейската асоциация по неврорентгенология (ESNR).

Лекарят е измежду финалистите за златните статуетки на BALKAN MEDICAL AWARDS 2023, които ще отличат хуманизма и отговорността на лекари, лечебни заведения, клиники и екипи от балканските страни с потвърдени значими достижения в региона, съобщи OFFNews.

Церемонията е на 5 май 2023. от 20 часа в ОТО Event Room в хотел Санкт Петербург - Пловдив. Проф. Сираков е експерт по Образна диагностика и Интервенционална рентгенология с над 10 години опит. През 2009 година приключва своето обучение по медицина към Медицински университет – София, като през 2010 година е причислен като лекар-специализант по образна диагностика в УМБАЛ " Св. Иван Рилски " ЕАД.

През 2014 година след сполучливо положен държавен изпит придобива компетентност по Образна диагностика. През идната година придобива магистратура здравен мениджмънт.

През 2015 година проф. доктор Станимир Сираков придобива просветителна и научна степен " лекар " след сполучлива отбрана на дисертационен труд на тематика " Ендоваскуларна емболизация на мозъчни АВМ " към Медицински университет – София. През същата година придобива и равнище професионална подготовка " Интервенционална рентгенология ".

Проф. доктор Сираков е специализирал интервенционална неврорентгенология във водещи западноевропейски центрове в Щутгарт, Париж, Лимонж, Ниш (Сърбия), и други През 2018 година след извоюван конкурс е назначен на академична служба към Катедра по образна диагностика при Медицински факултет на Медицински университет - София, а от 2022 година е и професор към същата катедра.

От 2018 година проф. Сираков е шеф на Сектор Интервенционална рентгенология към Отделението по образна диагностика в УМБАЛ " Свети Иван Рилски " – София. Натрупаният опит му разрешава да обособи единственият в България Референтен център за лекуване на мозъчно-съдови болести и да утвърди ендоваскуларния способ като водещ и първи способ на избор при пациенти с този тип патология.

По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) годишно в Референтния център се реализират над 350 лечебни ендоваскуларни процедури, което се равнява на над 90% от ендоваскуларно третираните пациенти на територията на Република България.

През 2022 година Сектора по интервенционална рентгенология към Отделението по образна диагностика в УМБАЛ " Свети Иван Рилски " – София получава акредитация за осъществяване на невроинтервенционални обучителни курсове под егидата на ESMINT (European Society of Minimally Invasive Neurological Therapy) -  един от 6 обучителни центрове в Европа за придобиване на европейска тапия по Невроинтервенции.

Проф. доктор Станимир Сираков има над 90 научни изявления на български и британски език, един дисертационен труд, две монографии на български език и присъединяване в два учебника на британски език – първият в света референтен алманах за лекуване на мозъчни аневризми, в който присъединяване вземат международно приети имена в региона на интервенционалната неврорентгенология; както и в алманах отдаден на артерио-венозните малформации и фистули. Научните му публикации са оповестени в издания с общ импакт фактор над 100, като има над 200 цитирания в профилирани интернационалните издания, реферирани в Web of Science и SCOPUS.

Ръководител е на няколко научно-изследователски плана, свързани с биологичното ремоделиране при мозъчни аневризми и артериовенозни малформации. Заедно с екипа си е и основен откривател към голям брой интернационалните мултицентрични клинични изследвания свързани с изпитването на новаторски устройства за лекуване на този тип патология.

Благодарение на него и на неговия екип се вкарват за пръв в България и в света голям брой новаторски техники и устройства като модулиращи кръвотока стентове (p64), подпомагащи емболизацията на мозъчни аневризми устройства (Cascade, Comaneci, pConus, Nautilus и др.), както и внедряването за пръв път в света на техниката на поетапно въвеждане на течни неадхезивни емболизанти през един микрокатетър за лекуването на мозъчни артериовенозни малформации и фистули.

Благодарение на интернационалното съдействие на проф. Сираков с редица международни и европейски центрове млади лекари, специализиращи в областта на интервенционалната неврорентгенология, имаха опция да придобият подготовка и опит в центрове в Германия, Франция, Англия, Аржентина, Русия.

Най-тясно е съдействието с проф. Хенкес, като досега в Katharinen hospital, Klinikum Stuttgart, Щутгарт, Германия са обучавани за друг интервал от време повече от 5 рентгенолози и неврохирурзи със засилен интерес в региона.

Проф. Станимир Сираков е притежател на премия " Най-добрите лекари в София " в категория " Образна диагностика ", връчена от Дарик Радио през 2012 година, както и на премията " Медицински Оскар " през 2017 година

Дисертант, чийто теоретичен началник е проф. Станимир Сираков, е притежател на премията ЕВРИКА за ПОСТИЖЕНИЯ В НАУКАТА за 2022 година и е почетен от Съюзът на учените в България с ГРАМОТА за научно-практически принос за дисертация на тематика " Временно-стент асистирано койлиране ".

Проф. Сираков е основател и ръководител на Българското съдружие по интервенционална рентгенология, член на Българско сдружение по неврология и Българско сдружение по рентгенология.

Лекари, лечебни заведения, клиники и медицински екипи могат да аплайват за Балканските Медицински Награди. Номинации ще бъдат правени от здравни организации, както и от профилирани медии и публицисти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР