Университетите са в стачна готовност. Това стана ясно от писмо,

...
Университетите са в стачна готовност. Това стана ясно от писмо,
Коментари Харесай

Университетите спират работа в знак на протест, заплавшват да блокират пътища

Университетите са в протестна подготвеност. Това стана ясно от писмо, публикувано от Съвета на ректорите у нас, до медиите. Те заплашват, че от началото на идната седмица всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят порти.

В него се декларира, че българските учени и преподаватели от националните държавни университети и част от частните университети ще подхващат ефикасни протестни дейности заради несъблюдение на поетите от страната отговорности неспазването на Закона за висше обучение.

Припомяме, че на 13 март Народното събрание реши да направи промени в Закона за висшето обучение , с които де факто усили възнагражданията на на преподавателите във висшите образователни заведения и научните служащи, както и нарастване на парите по перо " Образование " в държавните бюджети. 

Сега от Съвета на ректорите декларират, че след законовите промени последвал " безмълвен отказ да се изпълнят отговорностите по него и да се обезпечат нужните средства ". 

" Държавата, в лицето на изпълнителната власт, отхвърля да извърши отговорностите си, които законодателната власт й е вменила. Още повече, че страната през последните години пренебрегва приноса и смисъла на частното висше обучение за публичното и икономическо развиване на страната ", декларират в своята позиция от ректорския съвет.

И не престават: " Подобно унизително отношение към знанието не е проявявано в никакъв случай до момента в най-новата българска история. До този миг гласът на академичната общественост не доближава високи децибели, тъй като сме водени от вярата, че не силата му, а аргументираността на тезите и настояванията са водещи ". 

Освен, че няма да отворят порти на 20.05, от Съвета на ректорите предизвестяват, че се готви блокиране на основни пътни артерии в страната. На 24 май всички преподаватели, учени, откриватели, работещи в българските висши учебни заведения, ще се включат в шествията във връзка празника с протестни ленти на реверите, в израз на противоречие със протичащото се.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР