Проблемът с липсата на работна ръка отдавна мъчи бизнеса у

...
Проблемът с липсата на работна ръка отдавна мъчи бизнеса у
Коментари Харесай

Бизнесът търси Илон Мъск в училищата

Проблемът с неналичието на работна ръка от дълго време мъчи бизнеса у нас. Как да бъде решен той, обсъждаха на конгрес в Пловдив.

Едно от предложенията е главното учебно заведение в село Бенковски да бъде превърнато в приблизително професионално учебно заведение, с цел да може  да зарежда с фрагменти предприятията от Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Индустриалната зона в община Марица в действителност е най-голямата подзона на ТИЗ. А концепцията може да се трансформира в действителност, единствено в случай че страната подаде ръка, стана ясно на форума, проведен от бизнеса в икономическата зона, написа " Марица ".
-->
„ Ние просто желаеме по-високо движение в българското професионално обучение и се опитваме да помогнем “, обясни инж. Пламен Панчев, изп.директор на ТИЗ.

На форума присъстваха президентът Румен Радев, министърът на стопанската система Никола Стоянов, министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев, регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев, кметът Здравко Димитров, шефът на РУО Антоанета Пакова и мениджъри на огромни компании. 

 Бизнесът в Пловдив: Търсим Илон Мъск на Балканите

Бизнесът от ТИЗ към този момент се е нагърбил с нова, непривична задача – да изяснява на деца и родители, че работата в цех не е нито мръсна, нито тежка и че в промишлеността може да се гради сполучлива и добре платена кариера. Само с думи обаче не става. Много компании като „ Либхер Хаусгерете Марица “ отвориха халетата си за проведени визити на възпитаници, освен това дребни – от 5 и 6 клас, съпроводени от родители, с цел да могат да създадат професионално кариерно насочване овреме. Компанията бе първата в ТИЗ, която преди 12 години отвори собствен обучителен център, подсети Красимир Кирков, управител Управление на човешки запаси. Идеята обаче не е всяка компания да бори казуса сама за себе си, безапелационен е той. 

 Бизнесът в Пловдив: Търсим Илон Мъск на Балканите

Хората от бизнеса са стигнали до извода, че кариерното насочване на младежите би трябвало да стартира от ранна възраст. Родителите са доста значими в този развой, защото директно въздействат върху настройките на подрастващите.

„ BTL Индъстрийз “- производителят на здравна инсталация, дружно със съидейници и другари сътвориха Сдружение Будител и мениджъри започнаха да влизат в часовете на възпитаници от 6 до 12 клас, с цел да си приказват доброволно и без терзание за специалности и кариера. „ Имахме забавен опит. Попитахме няколко младежи кои са желаните специалности за тях и получихме изумителни отговори. Топ три се състоеше от инфлуенсър, футболист и публицист “, уточни Георги Петков, изп. шеф на компанията. А ние търсим идващият Илон Мъск на Балканите,  означи мениджърът. Подобен опит имат и от „ Сенсата технолоджи “, които са измежду огромните работодатели с над 4500 души чиновници, от които най-малко 400 инженери, заети с развойна активност. От началото на годината сме имали най-малко 10 визити на възпитаници, а компанията има съглашение и за дуално образование.

Главният изп.директор на Холдинг КЦМ 2000 Румен Цонев описа в резюме по какъв начин от години работят в тясно съдействие с професионална гимназия в Асеновград.  

Големите компании с бази в индустриалната зона от години страдат от неналичието на личен състав. Непрекъснато сме изправени пред две провокации – да намерим хора и да ги задържим за дълго, заключи Мартин Гънчевски, управител в „ Шнайдер електрик “. В България от години технологиите във компаниите изпреварват просветителния развой, добави и Атанас Рогачев, създателят на „ Атаро Клима “. Според него доста от българските компании към този момент са осъвременени над средноевропейското равнище и това постанова и бързо преориентиране на образователните стратегии. 

Ние съсипахме една мощна професионална система за образование, само че вие я връщате с нови, по-ефективни форми и способи, обърна се към бизнеса президентът Румен Радев. А ролята на страната е да е по-гъвкава във връзка с природо-математическите и софтуерните специалности като всеки района самичък да взема решение по какъв начин да ги развива и да се дадат повече пълномощия на бизнеса в професионалното образование, счита той.

В отговор министърът на стопанската система Никола Стоянов заяви, че министерството създава Национална идея за дуално образование. Документът е употребил за база проучване на непознатия опит - австрийски и швейцарски, и традициите в България за професионално образование. Стоянов обаче добави, че все още единствено 89 компании са декларирали интерес да образоват едвам 936 възпитаници. 

 Бизнесът в Пловдив: Търсим Илон Мъск на Балканите
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР