Зловещи прогнози за цената на бензина вследствие войната в Израел

...
Зловещи прогнози за цената на бензина вследствие войната в Израел
Коментари Харесай

Последствие от новата война! Бензинът става 4 лева

Зловещи прогнози за цената на бензина вследствие войната в Израел направиха анализатори. Те заговориха за цена на литър от 4 лв. и нагоре.

Атаката против Израел провокира скок в цената на петрола още с отварянето на пазарите тази заран. Въпреки, че Израел и Палестина не са производители на суровината, районът на Близкия Изток държи 30 % от международното предложение, а тържищата реагираха неотложно.
-->
Според анализатори, в случай че спорът се разрасне и обхване огромните производители като Иран и Саудитска Арабия, може да се стигне до дефицит на нефт в международен мащаб, скок в цените на горивата, като бензинът у нас може и да надвиши 4 лв. за литър.

Първата международна петролна рецесия идва тъкмо преди 50 години с офанзивата против Израел от страна на няколко арабски страни, предвождани от Египет и Сирия. Заради наложеното тогава ембарго, петролът нараства фрапантно и в никакъв случай повече не се връща на равнищата си от преди войната. Сега анализатори разясняват, че актуалните военни дейности надали ще провокират икономическите земетресения в подобен мащаб, само че всичко зависи от това какъв брой ще продължи войната и дали няма да бъдат въвлечени още страни.

В понеделник на тържищата златото нарастна с %, а петролът - с 4 на 100. На „ Уолстрийт ” към този момент приказват за сезона на войните. Атаката против Израел изправя на нокти и тържищата, и вложителите, само че и елементарните хора. Според анализатори, за България, а и за Европа, значимите въпроси са свързани с петрола, само че освен с цената му.

„ Най-големият проблем е тъкмо това, че ние като консуматори в Европа, които би трябвало да внасят нефт отнякъде - това е главният ни източник, откакто съветският нефт върви към нула ”, показва Цветослав Цачев, стопански анализатор.

Ако други страни не бъдат въвлечени в спора пазарите ще се успокоят. В противоположен случай сегашните цени на петрола от към 86-87 $ за барел може и да се удвоят. А оттова ще скочи и сметката ни на бензиностанциите.

„ Ако прибавим 50 % към настоящата цена на петрола – значи гоним 4 лв. ”, добавя Цачев.

Войната в Близкия изток слага под опасност и сигурността на доставките на артикули сред Европа и Азия - Суецкият канал е покрай военните дейности. Очакваното усмиряване на инфлацията към този момент наподобява, че се отсрочва.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР