Президентът Румен Радев отново отрече да е получавал доклад на

...
Президентът Румен Радев отново отрече да е получавал доклад на
Коментари Харесай

Радев отрича ДАНС да са му предоставяли доклад за руските дипломати

Президентът Румен Радев още веднъж отхвърли да е получавал отчет на ДАНС във връзка нерегламентирана разследваща активност на съветски дипломати в България, само че удостовери, че има информация за разискване по тази тематика още от 9 юни.

На тази дата представител на президентството е взел участие в Съвета по сигурност към Министерски съвет. Тогава тематиката за вероятно премахване на огромна група представители на съветското посолство не попадала в авансово оповестения дневен ред.

Темата въпреки всичко е повдигната вътре и разисквана " по принцип " - само че съгласно Радев на 9 юни не е взето решение. Така е докладвал представителят на президентството след връщане от срещата.

От " Дондуков " 2 очевидно са решили да се " застраховат " по случая, като са изпратили категорично писмо до секретаря на Съвета с въпрос какви са взетите решения - не се разбра за какво са счели за належащо сходно запитване, откакто техният представител е предал какво е станало на събранието.

" Отговорът е " Няма решение, гласувано, признато на този съвет ". Явно решенията в държавното управление се вземат по успореден механизъм, надалеч от институционалния път ", сподели Радев пред публицисти в Мадрид, където се организира среща на върха на НАТО.

На още един въпрос дали въпреки всичко той е осведомен с изводите на контраразузнаването за съветски шпионаж, Радев още веднъж разгласи " Доклад към президентството не е постъпвал от ДАНС ".

Той твърди още, че съгласно представителя на президентството, взел участие на срещата на 9 юни, на нея отчети също не са изнасяни, а е показана " обща информация по принцип за работата на назначената работна група по въпроса ".

Хронологията на Кирил Петков е по-различна. Премиерът твърди, че още от месец март стартират да постъпват " съществени три отчета от ДАНС ", формирана е междуведомствена група в Министерство на външните работи, среща на Съвета по сигурност " с безусловно всички служби ".

" Реално цялата институционална машина е работила не от през днешния ден за през днешния ден, а отдавна. Единствената неточност, която аз може би позволих, е информационното показване на събитието. То трябваше да си излезе в сходство с институциите, които са работили по тази тематика, с цел да не излезе опорка, че аз еднолично съм направил нещо ", сподели Петков по-рано през днешния ден.

Румен Радев отхвърли предлагането на Корнелия Нинова да свика КСНС поради съветските дипломати.

" Заседание на КСНС не може да анулира към този момент взето решение на държавното управление в оставка. Органът, който управлява Министерски съвет, е българският парламент ", беше коментарът му.

Президентът трансферира виновността за провалените съвещания с Политическа партия и Българска социалистическа партия върху партийните управления. Той разгласи, че групите са имали един ден предупреждение за готвения график за срещи в понеделник.

" Такова координиране беше направено с всички партии в неделя, по-късно бяха направени писмата. Съгласно графика те бяха изпратени. Какви са аргументите тези партии да не се явят на консултациите, не мога да знам ", сподели той.

Радев съобщи, че " капацитетът за сформиране на държавно управление в този парламент не е привършен ", само че в случай че се стигне до избори, те не би трябвало да се привикват по-рано от 15 септември - т.е. Народното събрание би трябвало да продължи да работи най-малко до 15 юли, преди да се разпусне.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР