Президентът на Русия Владимир Путин публично одобри евакуацията на цивилни

...
Президентът на Русия Владимир Путин публично одобри евакуацията на цивилни
Коментари Харесай

Путин се загрижи за хората в Херсон: Трябва да напуснат, населението не трябва да страда

Президентът на Русия Владимир Путин обществено утвърди евакуацията на цивилни жители от окупирания от Русия украински град Херсон, съобщи Би Би Си. Силите на Украйна напредват към стратегическото пристанище в южната част на страната, което е и единственият по-голям град, завоюван от агресора още при започване на войната.
Руският държавен глава съобщи по време на празника за Деня на единството на Червения площад в Москва, че хората, живеещи в рисковите региони, би трябвало да изоставен, защото “цивилното население не би трябвало да страда “. До момента се счита, че минимум 70 000 души към този момент са преместени от Херсон, откакто опитите за “евакуация ” текат от седмици.
Част от локалното население обаче отхвърля евакуация. Късно нощес назначените от Москва управляващи в града първо оповестиха, че се вкарва възбрана за излизане от вкъщи, а по-късно се самоопровергаха.
Киев упреква Кремъл в принудително депортиране на украински цивилни жители - което се смята за военно закононарушение, макар че Москва отхвърля това. Обвинението не визира единствено Херсон, а всички райони, които са под съветски надзор.
Интензивните ракетни и безпилотни удари на Русия по гражданската инфраструктура в цяла Украйна предизвикаха доста жертви и тежки вреди и принудиха Киев да наложи режим на тока. Служителят на Кремъл в Херсонска област Кирил Стремусов, съобщи пред съветски медии, че Москва “вероятно ” ще изтегли войските си от региона.
Украинските управляващи се притесняват, че спорадичните известия за вероятно евакуиране на съветските войски от Херсон по десния бряг на река Днепър е “трик ” и на обявления от Москва не може да се има вяра.
Ожесточено стълкновение за Херсон се чака от средата на предишния месец, а украинските сили към този момент си върнаха огромна територия към основния град.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР