Компроматните кампании са нож с две остриета. До едно време

...
Компроматните кампании са нож с две остриета. До едно време
Коментари Харесай

Евелина Славкова, „Тренд“: Компроматите са нож с две остриета

Компроматните акции са нож с две остриета. До едно време демобилизират, само че от един миг нататък, може да имат мобилизираща роля. Това разяснява по bTV социологът от „ Тренд “ Евелина Славкова във връзка в последните дни.

„ Когато има компромати, се цели хората да бъдат дискредитирани в в очите на обществото. Особено, когато тезата, като тази на Политическа партия -ДБ, е „ ние сме разнообразни и имаме по-висок морал “ и това ги дискредитира, “ сподели Славкова, като акцентира, че предизборната акция не е без значение.

Според нея огромна част от хората вземат решение за кого да гласоподават в последната седмица преди изборите и допусна, че след 24 май ще е решителната фаза на акцията.

48% от гласоподавателите споделят, че ще излязат да гласоподават - или към 2,5 – 2,7 млн. души, което е съизмеримо с изборите през април предходната година, излиза наяве от последното изследване на организация „ Тренд “ по поръчка „ 24 часа “. То е извършено измежду 1003 души над 18 години, посредством директно полустандартизирано изявление в интервала 11-18 май. Изследването е представително за страната.

Според Славкова, в случай че изборите на 9 юни не бяха " 2 в 1 " - парламентарни и европейски, интензивността би била даже по-ниска. Така съгласно нея до урните ще отиде твърдият електорат на обособените партии.

Изследването демонстрира, че в случай че изборите бяха през днешния ден, в 50-то Народно заседание ще влязат 6 партии:
ГЕРБ - 26,1%ПП-ДБ - 15, 4 %ДПС - 14,9 % " Възраждане " - 14,8 %БСП - 8,5 %ИТН - 5,5 %


„ Отлепването на ГЕРБ от втората политическа мощ се дължи на твърдото ядро на партията, с не доста необятна външна страна. Големият въпрос е кой ще бъде втора политическа мощ, “ разяснява Славкова.

Според нея вторият не е без значение, тъй като от това зависи какво ще се случи след 9 юни.

„ Ако това е " Възраждане ", ще направи останалите проевропейски партии по-гъвкави “, счита тя.

Славкова означи, че огромната отдалеченост на ГЕРБ, която се обрисува пред втората политическа мощ, ги слага в неуместната позиция да не могат да кажат, че не могат да образуват болшинство.

Според нея първите две обединения няма да имат 121 депутати и ще се търси трети сътрудник. Към момента " Синя България " и " Солидарна България " остават под 4-процентовата преграда, само че съгласно Славкова те към момента не са уплътнили поддръжката, на която могат да разчитат, защото са нови обединения.



Съществени разлики при евровота в подребата на политическите сили не се обрисуват, тъй като хората, които по този начин или другояче са решили да отидат да гласоподават, ще го създадат и за двата вота.

Единствено при Движение за права и свободи се чака по-нисък резулат спрямо парламентарните избори, разяснява социологът. Причината е, че в Турция не се гласоподава за европейски депутати по закон, разяснява социологът.

Разпределението на силите във вота за Европейския парламент, в случай че изборите бяха през днешния ден, е:
ГЕРБ - 25,9%ПП-ДБ - 16,1% " Възраждане " - 15,1%ДПС - 14,6%БСП - 8,1%ИТН - 5,5%

Проучването на организация „ Тренд “ е по поръчка „ 24 часа “. То е извършено измежду 1003 души над 18 години, посредством директно полустандартизирано изявление в интервала 11-18 май. Изследването е представително за страната.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР