Президентът Джо Байдън обяви във вторник кандидатурата си за преизбиране,

...
Президентът Джо Байдън обяви във вторник кандидатурата си за преизбиране,
Коментари Харесай

Байдън обяви кандидатурата си за втори мандат

Президентът Джо Байдън разгласи във вторник кандидатурата си за преизбиране, като ще се опита да завоюва американците, които са изтощени от настойчиво високата инфлация или се съмняват в способността му да служи втори мандат в Белия дом.

Когато се кандидатирах за президент преди четири години, споделих, че сме в борба за душата на Америка. И към момента сме. Въпросът, пред който сме изправени, е дали в идващите години имаме повече или по-малко независимост. Повече или по-малко права “, споделя Байдън във видео, с което афишира акцията си. „ Знам какъв желая да бъде отговорът и мисля, че и вие го знаете. Сега не е време за блаженство. Ето за какво се кандидатирам за преизбиране. “

Ако Байдън завоюва втори мандат, той ще удължи интервала си като най-възрастния човек, затънал в Овалния кабинет: в случай че стъпи в служба през 2025 година, той ще бъде на 82 години. Въпреки опасенията по отношение на възрастта му измежду демократите, не се появи сериозна съпротива против Байдън.

Проучванията демонстрират, че демократите избират претендент, друг от Байдън, само че няма консенсус коя би била тази опция. Анкета на NBC News, оповестена в неделя, сподели, че 70% от американците, в това число 51% от демократите, считат, че Байдън не би трябвало да се кандидатира за втори мандат. Половината от гласоподавателите, които не желаят Байдън да се кандидатира, споделят, че възрастта му е главен фактор.

И въпреки всичко, достиженията на Байдън в първия мандат, съчетани с по-силното от предстоящото показване на демократите по време на междинните избори и ранната поръчка за присъединяване в изборите на някогашния президент Доналд Тръмп, укрепиха имиджа на Байдън като сигурен залог.

Байдън имаше наситена със събития първа половина от мандата си. Пандемията от Covid-19 към момента беше в разгара си, когато той пое поста – огромна част от страната работеше от у дома, а разпространяването на ваксина против ковид преди малко беше почнало. Той разгласи законодателни старания за наливане на трилиони в стопанската система на Съединени американски щати, с цел да се предотврати рецесията след пандемията, макар че напъните му да премисли мрежата за обществена сигурност на Съединени американски щати се сблъскаха със стена в Конгреса.

Байдън съумя да реализира доста от амбициозните си цели на акцията благодарение на Конгрес, следен от демократите през първата половина от неговия мандат. Той съумя да прокара обширния проект за облекчение на пандемията – двупартиен закон за инфраструктура на стойност 1 трилион $ и Закона за понижаване на инфлацията за 430 милиарда $ – всичко това в границите на първите 20 месеца от мандата си.

Плановете включват огромна част от вътрешната му стратегия „ Build Back Better “. И въпреки всичко слабите болшинства в Конгреса, изключително в Сената, ограничиха доста от най-амбициозните му проекти и го принудиха да употребява изпълнителни заповеди, с цел да приложи промени по въпроси като опрощаване на студентски заеми и промяна в полицията.

На интернационалната сцена Байдън ръководеше безредното евакуиране на Съединени американски щати от Афганистан и накара интернационалните си съдружници да оказват помощ на Украйна след нахлуването на Русия.

Неотдавнашната му тирада за положението на Съюза послужи като прелиминарен обзор на представянето му за втори мандат. Той още веднъж прикани за единение и даде обещание „ да довърши започнатата работа “.

Във видеото Байдън споделя, че „ екстремистите “ от MAGA (движението на Тръмп „ Make America Great Again “ – бел. ред.) се подреждат на опашка и лишават „ главните свободи “.

Намаляване на обществените осигуровки, които сте плащали през целия си живот, като в същото време намалявате налозите за доста богатите “, споделя Байдън във видеото. „ Диктуване какви решения за опазване на здравето могат да вземат дамите, възбрана на книги и казване на хората кого могат да обичат. И всичко това затруднява опцията ви да гласувате. “

Икономиката, която постоянно е мощен предсказател за това по какъв начин се оправят настоящите президенти, предлага смесени индикатори за Байдън. Безработицата по-рано тази година беше на съвсем 54-годишно дъно, само че нарасналата инфлация към момента натоварва потребителите с високи разноски, макар че стартира да понижава.

Байдън се издигна до върха на претъпканите с претенденти първоначални избори на Демократическата партия през 2020 година, когато изтощените леви гласоподаватели се чудеха кой претендент ще е задоволително мощен, с цел да победят тогавашния президент Доналд Тръмп. Въпреки възрастта си, опитът на Байдън го направи страховит претендент и видимо постоянен
залог за демократите. Докато световното напрежение нараства на фона на войната на съветския президент Владимир Путин в Украйна и все по-агресивните позиции на Китай, Байдън още веднъж може да се базира решително на годините си като общественик.

Републиканското поле към този момент стартира да се оформя, защото Тръмп и някогашният секретар на Организация на обединените нации Ники Хейли стартираха своите акции. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и сенатор Тим Скот от Южна Каролина подхващат първични стъпки за кандидатстване.

В анкетата на NBC News Тръмп беше любимец измежду републиканските претенденти с 46% поддръжка, спрямо 31% за ДеСантис и 6% за някогашния вицепрезидент Майк Пенс. Хейли и Скот се изравниха с 3%.

Тръмп, който е на 76 години, също е изправен пред въпроси по отношение на възрастта си. Проучването на NBC News, извършено от 14 до 18 април след ареста и обвиняването на някогашния президент в Ню Йорк, откри, че 60% от американците споделят, че Тръмп също не би трябвало да се кандидатира. Гласоподавателите, които не считат, че Тръмп би трябвало да се кандидатира, бяха разграничени по отношение на това дали последните обвинявания въздействат на мнението им.

Ранните изследвания демонстрират близка хипотетична конкуренция на общите избори. Проучване на Wall Street Journal от средата на април откри, че Байдън води пред Тръмп в пряк дуел с 3 процентни пункта, 48% против 45%. Същото изследване откри, че ДеСантис води на Байдън със същата разлика, 48% към 45%.

Байдън имаше 41% рейтинг на утвърждение за работа в априлската анкета на NBC News. Резултатът е под неговия връх от 57%, когато той встъпи в служба, само че над най-ниското равнище от 39% през май 2022 година


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР