Продължилите няколко дни сблъсъци между демонстранти и полицията в контролираната

...
Продължилите няколко дни сблъсъци между демонстранти и полицията в контролираната
Коментари Харесай

Франция обвини Азербайджан за безредиците в Нова Каледония

Продължилите няколко дни конфликти сред стачкуващи и полицията в следената от Франция Нова Каледония са резултат от задгранична интервенция, разгласи Париж в четвъртък, до момента в който локалните управляващи дадоха обещание да възстановят реда в южната част на Тихия океан, написа " Политико ".

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен сподели, че насилието, лишило живота на трима локални поданици канак и един служител на реда, е било интензивно подкрепено от Азербайджан .

" Това не е фикция ", настоя той в четвъртък. " Съжалявам, че някои от сепаратистите подписаха договорка с Азербайджан. Въпреки това, " даже да има опити за интервенция,... Франция е суверенна на личната си територия и толкоз по-добре ", добави той.

Говорейки пред " Политико ", чиновник на френското разузнаване, при изискване за анонимност, сподели " открихме действия от Русия и Азербайджан в Нова Каледония в продължение на седмици, даже няколко месеца . Те прокарват разказа, че Франция е колониална страна. "

Говорителят на азербайджанското външно министерство Айхан Хаджизада изрично отхвърли изказванията, че страната стои зад безредиците. " Вместо да упреква Азербайджан в хипотетична поддръжка на митингите за самостоятелност в Нова Каледония, министърът на вътрешните работи на Франция би трябвало да се концентрира върху провалената политика на страната му по отношение на отвъдморските територии, довела до сходни митинги ", сподели той.
 Франция отзова посланика си в Азербайджан
Франция отзова посланика си в Азербайджан

Париж упрекна Баку в едностранни дейности, които вредят на двустранните връзки

Отношенията сред Франция и Азербайджан доближиха дъното през последните години вследствие на френската военна и политическа поддръжка за Армения - обстановка, която единствено се задълбочи от предходната година.

Демонстрациите възродиха апели за самостоятелност на архипелага в Тихия океан, на 1200 километра източно от Австралия. Протестите идват, откакто, позволяващи на всеки жител, който е живял там най-малко 10 години, да гласоподава на локалните избори, ход, от който локалните деятели за самостоятелност на Канак се опасяват, че ще ги понижи представителността им.

в сряда.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев неведнъж е упреквал Франция в " неоколониализъм " и интензивно е подкрепял придвижванията за самостоятелност и претенциите на други страни за френски територии по света, в това число остров Майот и Нова Каледония.

Азербайджан даже основа Инициативната група Баку , сплотяваща 14 политически придвижвания в някогашната Френска империя в името на деколонизацията. Групата излезе с изказване в четвъртък, в което упрекна Париж, че " нарушава правото на самоопределяне на народа Канак посредством разширение на електората, с цел да остави като малцинство в личната им татковина ".

Въпреки това, съгласно Филип Гомес, някогашен президент на държавното управление на Нова Каледония, Азербайджан интензивно финансира деятелите за самостоятелност на Канак и Социалистическия народен освободителен фронт.

" Азербайджан сътвори групата Баку, която финансира сепаратистите във всички отвъдморски френски райони ", сподели Гомес. " Последните пътувания до Париж на деятели за самостоятелност бяха финансирани от Баку. Ясно и явно е, че Азербайджан способства в поддръжка на настояването за самостоятелност, което може да се назова непозната интервенция ", сподели Гомес.

Рох Вамитан, канакски политик, служител като ръководител на Конгреса на Нова Каледония, отхвърли изказванията, че Баку има злонамерено въздействие в района. " Защо демонизираме тази страна? " попита той през април като част от разногласието за локални политици, получаващи платени пътувания от Азербайджан. " Франция поддържа репресивни и властнически режими като Того, Чад, Джибути , като образова техните сили за сигурност, като поучава военната им подчиненост и посредством продажбата на оръжия ", сподели той.
 Сахел – спорове, преврати и миграционни бомби
Сахел – спорове, преврати и миграционни бомби

В духа на тогавашните марксистки обичаи и тук Русия работи с стратегия най-малко и стратегия най-много.

Като част от изключителното състояние Франция забрани TikTok в Нова Каледония в явен опит да попречи на организирането на митинги, които оставиха стотици ранени. Решението също по този начин разрешава на управляващите да държат под домакински арест лица, считани за опасност за публичния ред, както и да правят обиски, да изземват оръжия и да преустановят правото на свободно събиране.

" Никакво принуждение няма да бъде толерирано ", сподели френският министър председател Габриел Атал, настоявайки, че драконовските ограничения " ще ни разрешат да поставим големи старания за възобновяване на реда ".

Дом на повече от четвърт милион души, Нова Каледония е заселена преди към 3000 години от поданици на тихоокеанските острови и е получила името си от английския откривател Джеймс Кук през 1774 година По-късно е превзета от Франция през 1853 година През последните години имаше обвинявания че локалното население канак е изправено пред систематична дискриминация.
 Трима починаха при пожар в жилищна постройка в Западна Германия
Трима починаха при пожар в жилищна постройка в Западна Германия

Причините за пожара към момента не са ясни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР