През годините, в които шеф Елица Божинова - една от

...
През годините, в които шеф Елица Божинова - една от
Коментари Харесай

Близки срещи от шоколадов вид

През годините, в които началник Елица Божинова - една от най-известните дами в българското сладкарство, събира и надгражда професионален опит и умения, стига и до извода, че шоколадът е същински удобен за работа. Естествено, с цел да избере да се занимава единствено с него оказват помощ и хората, чиито стремежи тя извършва. А по-голямата част от тях желаят единствено едно - десерти с шоколад.
 Елица Божинова

Елица Божинова

С времето обаче в Елица се натрупа и още нещо - любовта й към шоколада. Него тя освен доста обича като храна, само че го трансформира и в собствен желан артикул за работа, малко или доста - и в своя орис.

" Шоколадът има душа, би трябвало да го разбираш и да го обичаш, с цел да те заобича и той. "

И с цел да потвърди това свое изказване, Елица незабавно е подготвена да каже с какво се съчетава най-сполучливо - с ядки, с карамел и с кафе. А с какво не? Поне тя в никакъв случай не би пробвала композиция с риба, с чубрица или със субпродукти.

И въпреки за нея най-хубавият шоколад да е белгийският и френският, Елица е уверена, че най-хубавият за всеки човек е този, който му е най-вкусен.
 Снимка 431241

Десет години са нужни на Илиан Илиев - кулинарен фотограф, стилист, възпитател и създател на разнообразни книги, да убеди Елица да прегърне концепцията за книга. Решението да седне и най-сетне го направи - естествено, идва изцяло непринудено.
 Снимка 431244

" Почувствах се задоволително сигурна, че мога да покажа професионални познания, насъбрани през годините, съсредоточени в един главен артикул като шоколада. "

" Магията на Шоколада " се ражда сред извънредно натовареното всекидневие на Елица, в което тя работи в своето ателие Dark and Milk. Именно там, измежду прецизното осъществяване на поръчките и отговарянето на запитания за всевъзможни ексцентрични шоколадови фигури, се случва и снимачният развой, писането на предписания и всичко друго, до момента в който се стигне до издадената книга.
 Снимка 431242

Как се работи с фотограф като Илиан Илиев?

" Магията на Шоколада " е наш взаимен план. И като всеки работен развой, в който вземат участие двама създатели, не може да се каже, че всичко е било цветя и рози, само че значим е крайният артикул.

Но Илиан Илиев е един от най-хубавите фотографи на храна, чиито последни книги имат награди от най-престижния конкурс за кулинарни книги Gourmand World Cookbook.

Съвместната ни работа по " Магията на Шоколада " чакаме също да бъде отличена, защото сега книгата е номинирана в две категории на същият конкурс - за снимка и за шоколад.

Какво ще открием в " Магията на Шоколада "?

Книгата съдържа 80 заглавия с над 100 предписания. В нея има както базови предписания и съществени техники за работа с шоколад, по този начин и по-сложни и по-екстравагантни комбинации на артикули и усети.

Голяма част от рецептите могат да бъдат приготвени в домашни условия и са налични за фенове кулинари с афинитет към десертите. Но няма по какъв начин да не кажа, че друга част изискват малко по-задълбочени знания по сладкарство, както и професионален опит и съоръжение.

Коя е последната рецепта с шоколад, която създадохте?

Последните предписания влязоха в книгата. Най-любопитните ще ги открият тъкмо там. А една от обичаните ми е с карфиол, бял шоколад и кориандър.

Снимките в текста са направени с най-новия модел на Motorola one vision
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР