Влизат големи промени с преминаването към електронни трудови книжки! Правителството

...
Влизат големи промени с преминаването към електронни трудови книжки! Правителството
Коментари Харесай

Влизат големи промени с преминаването към електронни трудови книжки!

Влизат огромни промени с прекосяването към електронни трудови книжки! Правителството счита да вкара нова Наредба за реда и данните, нужни за осъществяване на регистриране в регистъра на заетостта, както и промени в Наредбата за трудовата брошура и трудовия стаж. Приемането на новата разпоредба е обвързвано с измененията в Кодекса на труда, с които се планува премахването на хартиената трудова брошура и вписването на данните по отношение на трудовите и служебните правни отношения в указател на заетостта.

В наредбата е записано, че електронен трудов запис е електронен документ, с който се подават данни и условия, свързани с трудовата активност на служащия и служителя и данни за служебното правно отношение на държавния чиновник.

Националната организация за приходите може да прави служебно регистриране на данни за преустановяване на трудово или служебно правно отношение или изтриване на данни в него.

След 1 юни 2025 година работодателите следва да вписват данните по отношение на трудовите правни отношения в регистъра на заетостта, който ще се построи и поддържа от Националната организация за приходите. С Наредбата ясно се регламентират размера на информацията и периодите, в които работодателите и органите по назначение следва да подават данни за регистриране в регистъра по заетостта. Регламентиран е и редът за достъп до информацията в регистъра от правоимащите лица.

Унгарският външен министър: Появата на западни войски в Украйна ще докара до международна война

22.05.24 16:03

Средната дълготрайност на живота у нас се е нараснала с 1,6 години

22.05.24 15:52

Украински военачалник: Властите в Киев се задоволяват единствено с война – нито победа, нито проваляне ги устройва

22.05.24 15:47

„ Витоша ски “ гръмна: „ Истината за Княжевския въжен превоз – единствено обстоятелства “

22.05.24 15:26

Писъци, смут и кръв: Какво се случи на борда на самолета, който попадна в голяма турболенция? (ВИДЕО)

22.05.24 15:09

Кога ще тръгнат електронните трудови книжки

Работодателят ще подава електронен трудов запис с данни за началото на осъществяването на трудовия контракт преди постъпване на работа на служащия. Това би трябвало да стане в седемдневен период от преустановяване на трудовото или на служебното правно отношение, както и при погашение на обезщетение при прекратяването му. Същият период важи и при влезнало в действие правосъдно решение, с което се открива продължителността на трудов или длъжностен стаж, признава за нелегално уволнението на служащия или поправя основанието за прекратяването на контракта.

В сходство с измененията в Кодекса на труда се трансформира Наредбата за трудовата брошура и трудовия стаж, която след 1 юни 2025 година ще регламентира само въпросите, свързани с трудовия стаж, доколкото отпада задължението за регистриране на данни в хартиената трудова брошура, написа още в плана на Министерски съвет.

Първата стъпка към превръщането на хартиената трудова брошура в електронна бе направена в края на май предходната година, когато депутатите от 49-ото Народно заседание гласоподаваха на първо четене законопроект, напомня SafeNews.

Депутатът Божидар Божанов от парламентарната група на ПП-ДБ е вносител на предлагането за промените в Кодекса на труда.

Източник – Pariteni.bg

Още вести четете в: Бизнес, България За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР