Над 200 души, включително повече от 60 деца и бебета, влизат в

...
Над 200 души, включително повече от 60 деца и бебета, влизат в
Коментари Харесай

Защо деца и бебета в Южна Корея съдят правителството

Над 200 души, в това число повече от 60 деца и бебета, влизат в забележителна правосъдна борба против южнокорейското държавно управление, поради реакцията (или неналичието на такава) на изменението на климата.
 Бирата и климатичните промени - по какъв начин ще сe промени обичаната напитка
И бирата няма да е това, което e

Неизбежни промени

Четири случая сред 2020 и 2023 г. са обединени и сложени пред Конституционния съд на Южна Корея предишния месец. Както оповестява Nature, южнокорейският съд стартира второто си и последно чуване по делото във вторник, 21 май. Решение по случая се чака по-късно тази година.

Един от случаите включва момченце, което към момента не е било родено, когато родителите му са завели дело през 2022 година от негово име, дружно с 61 други ищци на възраст под пет години.
 Снимка 666090

Ищците настояват, че държавното управление на Южна Корея не е направило задоволително, с цел да понижи излъчванията на парникови газове и да ограничи въздействието на изменението на климата. Затова, настояват те, страната не съумява да отбрани главните им права, в това число правото на живот, правото да преследват щастието, правото на обща независимост, правото на благосъстоятелност и правото на здравословна околна среда.
 Климатичните промени и морските течения - катаклизмите, до които могат да доведат
Задава ли се нова ледникова ера

Грози ни сериозна заплаха

Въпреки че сходни правосъдни каузи са стартирани в Америка и Европа с прочут триумф, това е първото по рода си за климата в Източна Азия.

Южна Корея е мощно подвластна от изкопаемите горива, като към 60% от нейното електричество през 2023 година се генерира от въглища, газ и нефт. Смята се, че са подхванати някои стъпки за премахване на казуса. През 2021 година Южна Корея актуализира своя ангажимент за понижаване на парниковите газове с 40% до 2030 година спрямо равнищата от 2018 година
 Снимка 666089

Въпреки техните доброжелателни думи, мнозина настояват, че държавното управление не приема казуса задоволително съществено. Оценката на Южна Корея за нейните дейности против изменението на климата е класифицирана като " Силно незадоволителна " от Climate Action Tracker, което значи, че актуалните им политики и задължения в региона на климата не са в сходство с температурната граница от 1.5°C на Парижкото съглашение.

" Стратегическите правосъдни разногласия са мощен инструмент, който от ден на ден се употребява за налагане на обвързващото обвързване на страните да пазят правата на хората от неподходящите въздействия на климатичната рецесия и да подсигуряват, че няма подчинение от интернационалните задължения, които са поели през 2015 година за попречване на междинните световни температури да се повишават над 1.5°C през този век ", казва в изказване Дзион Йо, герой за климатичната правдивост на Amnesty International Korea.
 Снимка 666088

" Климатичната рецесия към този момент е пред нас, само че резултатите ще бъдат усетени още по-интензивно от бъдещите генерации. Случаи като този са жизненоважни за отбраната на правата на жителите. Предприемането на правосъдни дейности против страна постоянно е дълъг и сложен развой, който изисква самообладание и неизменност, а смелостта на тези пионери ищци заслужава удивление и приветстване ", добавя Йо.
 Как климатичните промени оказват въздействие и върху въртенето на Земята
Защо Земята е почнала да се върти по-бавно

И до какво ще докара това

Над половината от климатичните каузи по света са видели " удобни " резултати, макар че има прочут спор по отношение на това дали правосъдните разногласия за климата фактически имат доста влияние върху изменението на климата. Въпреки това, без значение дали печелят в съда, тези типове нашумели каузи покачват публичната информираност и последователно основават напън против държавните управления и корпорациите да подхващат дейности.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР