През 2022 година е предвиден с над 1% по-голям икономически

...
През 2022 година е предвиден с над 1% по-голям икономически
Коментари Харесай

Голям икономически растеж тази година - защото сме броили и европари, които още не са сигурни

През 2022 година е очакван с над 1% по-голям стопански напредък, в сравнение с през 2023 година. Защо – съгласно отговор в парламентарната икономическа комисия на воденото от Корнелия Нинова министерство на стопанската система повода са парите по Плана за възобновяване от коронакризата.

Оказа се, че държавните предвиждания за 4,8% стопански напредък през тази година се базират и на предстоящите пари по Плана за възобновяване. Той обаче към момента не е утвърден от Брюксел – последно спор по въпроса имаше сред Томислав Дончев и премиера Кирил Петков.
Кирил Петков и ГЕРБ в конфликт за проекта за възобновяване
Премиерът Кирил Петков и депутатът от ГЕРБ и някогашен вицепремиер Томислав Дончев влязоха в изострен конфликт по време на днешния парламентарен...
Прочети повече
Сега, съгласно отговора, към 1% от тези 4,8% се падат на пари по проекта. Вече за 2023 година има прогноза за 3,7% напредък, тъй като не е ясно каква възвращаемост ще има от позиция на Брутният вътрешен продукт на вложените от Европа пари. Само че стои и въпросът по кое време ще бъде финализирано утвърждението от Брюксел, по кое време ще се сключат съответните контракти по планове и по кое време ще почнат да идват европарите.

Припомняме, че Бюджет 2022 година още не е минал даже на първо четене в пленарна зала. Но прогнозата за 2024 година е за нов спад – 3,4%.

Още: На първо четене: Приеха Бюджет 2022 в комисия (ВИДЕО)

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР