Българското правителство одобри едностранната декларация, с която трябва да изплати

...
Българското правителство одобри едностранната декларация, с която трябва да изплати
Коментари Харесай

Футболистка осъди държавата, че не я картотекирали при младежи старша възраст

Българското държавно управление утвърди едностранната декларация, с която би трябвало да изплати обезщетение от 5000 евро по тъжба пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) за нарушаване на член 14 по отношение на член 8 от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи (Конвенцията) заради дискриминация на съображение на нейния пол при практикуване на правото й на ценене на персоналния живот, заяви пресцентърът на Министерския съвет (МС).

През 2017 година, след навършване на 16 години, жалбоподателката стартира да тренира в локалния футболен тим за младежи „ старша възраст " (16-18 г.), защото в родния й град, а както твърди и в цялата страна по това време, няма тим по футбол за девойки „ старша възраст ". Преминава медицински обзор и придобива футболен паспорт в увещание на това, че може да взе участие в надпревари.

Жалбоподателката акцентира, че бележи прогрес с тренировките и през 2017 година нейните треньори изпращат молба до Зоналния съвет на Българския футболен съюз във Велико Търново да я картотекира като играч в тима на младежите „ старша възраст ". БФС отхвърля молбата на съображение, че е жена.

В националните производства по нейна тъжба за дискриминация националните управляващи не изследват въпроса дали отводът жалбоподателят да бъде картотекирана в мъжки тим при твърдяната липса на женски подобен е безпричинно неравно отнасяне спрямо юноша в сходно на нейното състояние (дискриминация по симптом „ пол " ) по смисъла на чл.14 по отношение на член 8 от Конвенцията и в сходство с практиката на Европейски съд по правата на човека.

Вземайки поради практиката на Европейски съд по правата на човека по делата Pla and Puncernau v. Andorra, no. 69498/01, judgment of 13 July 2004, § 59, Budinova and Chaprazov v. Bulgaria, no. 12567/13, judgment of 16 February 2021 §§ 92-94, в които са открити нарушавания на член 14 по отношение на член 8 от Конвенцията, българското държавно управление утвърди едностранна декларация на съображение член 37 от Конвенцията, се показва още в известието от Министерски съвет.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР