На седма позиция сме в последния доклад на Европейската комисия

...
На седма позиция сме в последния доклад на Европейската комисия
Коментари Харесай

Българинът предпочита да живее в собствено жилище

На седма позиция сме в последния отчет на Европейската комисия дали живеем в личен дом или в подобен чартърен. В България над 85% от популацията населява лични жилища. За съпоставяне - в Европа процентът е приблизително 70. Любопитно е, че страните от Източния блок заемат челни места в класацията по владеене на личен дом.

Собствено жилище населява най-голяма част от популацията на Румъния – цели 95%. В другата прекаленост са германците - те избират да живеят чартърен.

Класация, направена от платформата за събиране на данни Statista, пресмята съотношението сред цената на жилищата и прихода на глава от популацията, като разделя първото на второто. Средният коефициент е 124, показва Народоосвободителна въстаническа армия. Всичко над това число демонстрира, че растежът в цените на жилищата в дадената страна изпреварва този на приходите и дефинира равнището на компликация, което жителите ѝ изпитват при закупуването на парцел. Най-скъпи са жилищата в Люксембург, Португалия и Чехия, а последни в класацията са България и Румъния. Това значи, че от целия Европейски Съюз, най-достъпни по отношение на прихода са жилищата точно у нас и в северната ни съседка.

В друга ранглиста страната ни е преди всичко за максимален % от популацията, който не може да си разреши отопление в дома си. 22,5% от сънародниците ни стоят на студено през зимата. След нас са Кипър и Гърция. Едва 1% от финландците пък нямат опция да си обезпечат топлото.

И още една неприятна челна позиция за страната ни - тя е от гледна точна на обикновени улеснения, които всеки би трябвало да може да си разреши - вътрешна баня, тоалетна, душ. 7% от българите не могат да си разрешат този естествен разкош. Това ни отрежда второ място, само че най-малко сме надалеч от 21% от румънското население. Напреднали страни като Люксембург, Малта, Швеция пък въобще не са чували за такива проблеми.

Според междинната европейска стойност на един човек са пада по малко над стая и половина, а междинния брой на членовете в едно домакинство е 2,3. На най-вече пространство у дома се радват в Малта, а най-многобройни са семействата в Словакия. Може би точно заради тази причина, те живеят и най-натясно. Домакинствата в България става известно, са тъкмо толкоз огромни, колкото е междинната стойност за Европа. За страдание обаче, в класацията, която демонстрира с какво пространство разполага всеки един от нас у дома, България се подрежда в края.

И последната алтернатива - в къща или апартамент избират да живеят българи и европейци? Тук нещата са на кантар. В страни като Ирландия, Нидерландия и Хърватия обаче всеобщо желана е къщата. В Ирландия да вземем за пример близо 90% от популацията живее по този начин. Най-непопулярни са къщите в Испания - употребяват ги едвам една трета от жителите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР