Обявеният за 20 май протест, организиран от ВОН-КНСБ, все пак

...
Обявеният за 20 май протест, организиран от ВОН-КНСБ, все пак
Коментари Харесай

Въпреки обявените увеличения: Синдикатите във висшето образование ще излязат на протест

Обявеният за 20 май митинг, проведен от ВОН-КНСБ, въпреки всичко ще се организира.

„ Състоялите се през вчерашния ден срещи бяха с ректори, които ни поддържат, само че не и с нас, като уредници на митинга. Обявеният резултат от тях –  39 млн. лева за университетския състав и 12 млн. лева за неакадемичния,  ВОН-КНСБ не може да одобри “. Това се споделя в позиция на Националния браншов профсъюз „ Висше обучение и просвета “ към КНСБ.

„ Председателят на Съвета на ректорите се базира на нашия митинг и провежда срещи, без да показа разбор, съответни данни и достоверна информация в президентството, Народно събрание и Министерски съвет. Проектът за Постановление на Министерски съвет, който бе на публично разискване до 10 април, планува напълно друго и единствено човек, който не е осведомен с него, може да се радва на нови 39 млн. лева и да одобри предложение единствено от първата част на Постановлението, без втората – за нарастване на заплатите на всички работещи от 1 април по ЗВО.
Така посочените 39 млн. лева ги има в бюджета на МОН с разпореждане от края на март тази година и съгласно МОН и ВОН-КНСБ не стигат. Новообещаните 12 млн. за чиновници пък са извънредно непрофесионално избрани “, гласи позицията.

Всички държавни университети стопират работа в символ на митинг на 20 май

Днес следва среща в МФ, която е значима и от значително значение за разяснения на нужните средства.

„ За нас обявените  12 млн. лева за повишение на заплатите на неакадемичния състав са незадоволителни . Взети са като аналог на 11,8 млн. лева, които предоставиха на ДВУ за нарастването на МРЗ за 2024 година По калкулации на ВОН-КНСБ за неакадемичния състав, в това число и откриватели, специалисти и експерти с висше обучение, са нужни още 49,2 млн. лева (писмо, импортирано в Народно събрание, Министерски съвет, МОН, МФ на 29-11-2023 година “, декларират още от синдиката.

„ Съветът на ректорите е консултативен орган по ЗВО/чл.23. Социалните сътрудници по Кодекса на труда сме ние, синдикатите. Затова митинг ще има, до момента в който няма подписано национално съглашение и Министерски съвет не разгласи Постановлението за заплати на всички работещи, по този начин, както е посочено в ЗВО! В противоположен случай по този начин основаната обстановка е и тежък удар против върховенството на закона “, оповестяват още от синдиката.

Правителството дава на ВУЗ-овете плануваните 39 млн. лева за заплати

В сряда държавното управление разгласи, че ще даде 39-те млн. лева в допълнение финансиране за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения, считано от 1 януари 2024 година. Парите бяха заложени в държавния бюджет за 2024 година Отделно бе планувани и следващо нарастване на заплатите, считано от 1 април, за което от държавното управление обясниха, че все още  няма планувани средства , които са в размер на 150 млн. лева

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР