Премиерът Николай Денков , че кабинетът му ще успее да

...
Премиерът Николай Денков , че кабинетът му ще успее да
Коментари Харесай

Денков обеща бюджет с до 3% дефицит без вдигане на данъците и орязване на социални плащания

Премиерът Николай Денков , че кабинетът му ще успее да предложи бюджет с до 3% недостиг, без да се постанова нарастване на налозите или орязване на обществени заплащания.

Думите му идват няколко дни откакто Министърът на финансите Асен Василев в Народното събрание да бъде признат нов държавен бюджет с до 3% недостиг до края на юли.

" На базата на това, което виждаме сега като разчетени разноски в бюджета, Асен Василев ме увери, че ще успее да резервира всички обществени заплащания, няма да има увеличение на налозите и ще показа бюджет в границите на до 3% недостиг. Допълнително ще има някои заплащания, които са свързани с нови политики, и все пак дефицитът ще бъде в границите на до 3% ", сподели Денков.

Василев е удостоверил пред Денков, че са обезпечени средствата за плануваното нарастване на пенсиите с 12% от първи юли.

По думите му главният приоритет на държавното управление е бюджетът за актуалната година и подготовката за бюджета за 2024 година Денков сподели още, че са планувани по-малко разноски на средства, в сравнение с са били заложени в бюджета, импортиран от служебното държавно управление, тъй като няма задоволително планова подготвеност.

" Бюджетът ще обезпечи финансови разноски по райони, вършим един огромен фонд от към 2 милиарда лв., който да се даде на общините, тъй че те да могат да се приготвят за зимата, да си създадат поправки. Два нови фонда ще бъдат основани - в региона на спорта и в региона на културата. Това не е заменяне на средства, а прибавяне на нови средства към досегашните в системата, с цел да могат да се раздвият действия, които са редовно недофинансирани ", добави Денков.

Той още веднъж подлага на критика решението на служения министър председател Гълъб Донев да освободи всички заместник-министри ден преди да съобщи властта на постоянното държавно управление, защото не се е осъществила нужната последователност.

" Това беше прям опит за бойкот на работата на постоянното държавно управление.... Не е работа единствено да се похвалим с триумфи, както направи служебното държавно управление. Когато идва нов екип, обвързване на предходните е да извърнат внимание кои са проблемите, даже и да не е обществено, с цел да могат да се решат ", сподели още Денков.

По-рано през 2023 година служебната министърка на финансите Росица Велкова предложи бюджет за 2023 година с 6.4% недостиг - над два пъти повече от условието за до 3% за влизане в еврозоната. Тогава ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се сплотиха срещу предлагането на служебния кабинет.

Денков стана министър председател във вторник, когато с мандат на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и с поддръжката на ГЕРБ. Денков ще бъде на поста 9 месеца, като по-късно за същия интервал от време ще ръководи Мария Габриел от ГЕРБ.

беше учебен министър в кабинета на Кирил Петков, свален с избор на съмнение ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и „ Възраждане “ през лятото на 2022 година Правителството на ротационен принцип на ПП-ДБ и ГЕРБ беше гласувано близо година по-късно след тежка политическа рецесия и двукратни предварителни парламентарни вота.
 Кой кой е в кабинета  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР